Tanjug
Visok vodostaj Save u Hrvatskoj

Zbog poplava i visokih vodostaja u Sloveniji, Sava se u okolini Zagreba izlila iz korita, ali zasad nema razloga za zabrinutost.

Pripadnici vojske, njih 150, u pripravnosti su za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

U opštini Brdovec, u Zagrebačkoj županiji, voda je došla do kuća. Osam kuća je odsečeno pa su stanovnici evaukisani.

Nakon što je sinoć aktiviran prelivni kanal Sava-Odra, u zagrebačkom naselju Blato zatvoren je put koji vodi prema Lučkom. Zbog nabujale Save, vatrogasci su tokom noći morali da spasavaju živote.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je da u ovom trenutku stanovnici Zagreba nemaju razloga za brigu.

“Situacija je ozbiljna, ali iz Hrvatskih voda uveravaju da u ovom trenutku stanovnici Zagreba nemaju razloga za brigu”, poručio je Tomašević u objavi na Fejsbuku.

Naveo je da se, prema poslednjim informacijama Hrvatskih voda, vrhunac vodnog talasa na Savi očekuje da do Zagreba stigne večeras.

“Od juče uveče se koristi prelivni kanal Sava-Odra, koji preuzima deo vodenog talasa kako ne bi došlo do poplave u gradu. Taj kanal je izgrađen 1970-ih godina i do sada se radi odbrane Zagreba od poplava morao koristiti samo sedam puta”, istakao je Tomšević.

Dodao je da situacija zahteva oprez i pozvao građane da prate informacije koje će u idućim satima dolaziti od nadležnih državnih i gradskih službi.

Iz “Hrvatskih voda” su saopštili da se tokom proteklog dana i noći iz Slovenije formirao veliki vodni talas Save.

“Trenutno najveća opasnost preti od savskih voda na najnižim delovima na području opštine Brdovec”, upozorili su u objavi na svojim stranicama.

Istakli su da je prelivanje dela savskih voda u kanal Sava-Odra započeo sinoć, te da su zatvoreni svi putni pravci koji vode do njega.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here