Satirična bajka o Srbima

0

Bivši novinar: Boris Mitić
 

A svoju ljubav prema aforizmima je vrlo brzo pretočio u dokumentarac "Do viđenja, kako ste?", koji je ovih dana mogla da vidi i berlinska publika u bioskopu "Arsenal" kao jedan od nagrađenih filmova "goEast" festivala.
 

Reč je o jednosatnoj satirično-dokumentarnoj bajci, kolažu koji je napravljen od arhivskih slika, video-zapisa i fotografija koje daju sliku Srbije i Srba od početka 90-ih do danas. Reditelj je film snimao nekoliko godina prešavši više od 50.000 kilometara na simboličnom prostoru Srbije, Kosova i Republike Srpske, ne bi li uhvatio svaku apsurdnu i bespoštednu sekvencu srpskog društva od poslednjih ratova naovamo. Mitić je svoj dokumentarac ocenio kao "komično-depresivno-lokalno-univerzalni film", koji može da se gleda na više načina.
 

Aforizmi

* "Nismo mogli da se odlučimo između istočne i zapadne civilizacije, pa smo se odlučili da budemo necivilizovani".
* "Novo doba dolazi, a staro ostaje".
* "Ni Šekspir nije rekao – Ima nešto trulo u državi Engleskoj".
* "Mi sve neuspehe pravdamo našim mentalitetom. Takav nam je mentalitet".
* "Mi u svakom trenutku znamo šta hoćemo. Samo ne znamo kad je taj trenutak".
* "Neprijatelj nas je opet iznenadio. Očekivali smo da prvi napadne".
* "Sad sam spreman da umrem za ono u šta verujem, ali je problem što sada ni u šta ne verujem".

I zaista, publika je film doživela različito. Dok su jedni rekli da ih on "čini depresivnim", da "ne daje nikakvu nadu", i da "nije vreme da se potone u depresiju, nego se treba suočiti sa problemima", drugi su branili stav da "umetnički film ne mora da daje uputstva o budućnosti društva", da on "nije geo-reportaža" i da se "ne vezuje isključivo za Srbiju, nego isto tako asocira i na poslednje dane DDR-a".
 

Sam autor nije imao straha od toga da će njegov film da pojača predrasude koje već postoje u svetu o Srbiji, jer "snaga humora i čini da stereotipi budu besmisleni i da ljudi razmišljaju drugačije".
 

"Film je obišao pet kontinenata, prikazan je na tridesetak festivala, deset televizijskih kanala i reakcije su vrlo pozitivne. Tamo gde su mišljenja podeljena reč je o tome da li humor ima stvarnu ulogu ili predstavlja bekstvo od stvarnosti. Moje lično mišljenje je da je u Srbiji aforistika i crni humor jedna vrsta kvalitetne i soficistirane spoznaje stvarnosti, koja doprinosi razumevanju, a ne bekstvu od te stvarnosti", kaže Mitić.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 27. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here