Šareni grad

0

Los Anđeles je grad u koji se smestio čitav svet. Španski naseljenici su ga osnovali 1781. godine pod nazivom Grad Naše Gospe Kraljice Anđela Sa Reke Porsiunkula. Danas ovaj megalopolis raste 10 stanovnika na sat, a ovde pristižu ljudi sa svih strana sveta zajedno sa svojim navikama i kulturom. U njemu se mogu videti meksički marijači, otići na kinesku masažu, pojesti persijski sladoled od šafrana i zabaviti u korejskom karaoke klubu.

Grad je dom ljudima iz 140 zemalja koji govore čak 224 jezika, ovde žive najbrojnije grupe Japanaca, Tajvanaca, Korejaca, Filipinaca, Armenaca, Tajlanđana i Meksikanaca izvan svojih zemalja. Na tri stanovnika Los Anđelesa jedan je rođen izvan SAD-a. Svaki treći je belac, a čak polovina stanovnika potiče iz Latinske Amerike. Etničke četvrti u Los Anđelesu, od Malog Tokija i Kineske četvrti do Malog Bangladeša i San Pedra obeležene su znakovima. Poslednjih 30 godina najviše pristižu emigranti iz Hongkonga, Tajvana, Vijetnama, Kine.
 

Svatovi sa svih strana
U grčkoj pravoslavnoj crkvi Svete Sofije venčali su se Megan Mošar, čiji je otac emigrirao iz Irana pre 37 godina, a majka je filipinsko-nemačkog porekla, i Džordže Šafar, čiji su roditelji iz Sirije. Svatovi su se sporazumevali na engleskom i arapskom, a crkva se nalazi u meksičkom kvartu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here