Sarajevo – nekada multietničko, a danas?!

0

Sarajevo: Ništa više nije kao pre

 

Međutim, nakon okončanja ratnih sukoba i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, krenuo je proces povratka prognanika. Na žalost, povratak se nije dogodio, iako se očekivalo da će kao glavni grad u kome su smeštene gotovo sve zajedničke državne, entitetske i kantonalne institucije kao i međunarodna zajednica, Sarajevo biti grad koji će biti primer ostalima. To se, na žalost, nije dogodilo.

 

Opstrukcije povratka i sprovođenja imovinskih zakona, iskazivanje netolerancije prema povratnicima pa i onima koji su tokom rata ostali u opkoljenom gradu, različiti nacionalno motivisani incidenti i pretnje, napadi na sveštenike, kreiranje ambijenta koji nije pogodovao povratku njegovih predratnih stanovnika – Sarajevo su danas učinili gotovo jednonacionalnim gradom.

 

I nedavno istraživanje, u organizaciji Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu i "Fridrih – Ebert" Fondacije potvrdilo je da i prilikom zapošljavanja vlada diskriminacija prema pripadnicima hrvatskog i srpskog naroda, odnosno da u Sarajevu najbolje prolaze Bošnjaci. To istraživanje, prvo takve vrste u BiH, pokazalo je da se Srbi uglavnom pozivaju na honorarne poslove i poslove na ugovor, Hrvati na poslove koji zahtevaju srednju stručnu spremu, a Bošnjaci u stalni radni odnos.

 

 

Glavni cilj izrade studije, kako su istakli neki od autora istraživanja, bio je započinjanje rasprave u stručnoj javnosti o potrebi daljeg istraživanja i rešavanja tog problema, da bi se pridonelo primeni temeljnih ljudskih prava i sloboda zagarantovanih međunarodnim dokumentima i ustavima, a i Zakonom o zabrani diskriminacije.

 

Na diskriminaciju i u velikom trgovačkom centru BBI u središtu Sarajeva, za skupštinskom govornicom upozorio je i dr. Ivo Komšić.

 

On je na sednici Doma naroda federalnog Parlamenta pokrenuo inicijativu za preispitivanje ustavnosti ugovora i podugovora koje vlasnik trgovačkog centra BBI u Sarajevu sklapa, dajući u zakup poslovne prostore u tom centru uslovljavajući zakupce da tu ne prodaju svinjsko meso niti toče alkohol.

 

"BBI nije verski nego javni objekat, na javnom je dobru i na najboljoj lokaciji u BiH", rekao je Komšić koji smatra da je u ovom slučaju reč o diskriminaciji prema posetiocima koji konzumiraju svinjsko meso ili pivo, na primer.

 

Zabranjen alkohol i svinjetina: Najveći trgovački centar BBI u Sarajevu

Inicijativu za pokretanje pitanja ustavnosti ugovora i podugovora koje vlasnik BBI centra sklapa sa zakupcima poslovnih prostora Komšić upućuje federalnom ministarstvu pravde.

 

 

Rekao je da su ga na to zapravo podstakli građani iz Sarajeva ali i izvan njega koji su u trgovačkom centru BBI bili – neprijatno iznenađeni .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here