Sanaderu smanjena kazna zatvora

0

Vrhovni sud  je potvrdio kaznu zatvora Ivi Sanaderu

 

Portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić izjavio je agenciji Beta da je taj sud primio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda u slučaju Ive Sanadera kojom mu je zatvorska kazna smanjena na osam i po godina, dok je u ostalom delu presuda ostala ista.

 

Sanader će morati da vrati u državni budžet 3,6 miliona kuna (oko 480.000 evra), u kom iznosu mu je blokirana imovina. Taj iznos je, prema presudi, dobio kao proviziju za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je on bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih.

 

U objedinjenom postupku Sanaderu se sudilo i za uzimanje 10 miliona evra mita od predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija za prepuštanje toj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini.

 

Prvostepenom presudom donetom na Županijskom sudu u Zagrebu novembra 2012. Sanader je bio osuđen na 10 godina zatvora – tri i po godine zatvora u slučaju Hipo i sedam i po godina za Inu-MOL. Sada mu je kazna u prvom slučaju smanjena na tri godine, a u slučaju Ina-MOL na šest i po, pa mu Vrhovni sud objedinio kaznu na osam i po godina.

 

Tužilaštvo je u žalbi tražilo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here