J. Gajeskov
Deo polaznika škole kik-boksa kojom rukovodi Dubočanin

Višestruki šampion Australije u kik-boksu, Dragomir Dubočanin iz Sidneja, već godinama uspešno plovi trenerskim vodama. Njegova škola borilačkih veština u Liverpulu oduvek je bila izuzetno popularna među mlađom populacijom, a držao je treninge i u Srpskom centru u Bonirigu.

Odnedavno, Dubočanin je preselio svoju školu koju pohađa veliki broj dece i mladih različitog uzrasta, u novu dvoranu na adresi 4/86 Heathcote Rd, u naselju Murbenk (Moorebank), nedaleko od Liverpula.

Ovaj kik boks klub nosi ime “Lights Out Fight Club” i njegova vrata su širom otvorena za sve nove polaznike. Svečano otvaranje sale očekuje se u narednim danima, a kako nam kaže Dubočanin, tačan datum zavisi od dogovora sa mladim polaznicima i njihovim roditeljima.

Dragomir Dubočanin je u kik-boksu decenijama, a počeo je da se takmiči još kao 16-godišnjak. Već sa 17 počeo je da niže prve titule, kada je postao šampion NSW u ovom sportu. Okitio se i pojasevima šampiona Komonvelta, a kroz bogatu takmičarsku karijeru stekao je i međunarodnu slavu, osvajajući trofeje i na nadmetanjima na prostorima regiona Južnog Pacifika.

Za sve koji su zainteresovani da se bave ovim sportom, redovni treninzi u školi Dragomira Dubočanina u Murbenku održavaju se od ponedeljka do petka, sa početkom u 17.30 časova, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 0410 021 002.

Dragomir Dubočanin

Za one koji nisu bolje upućeni u kik-boks (engl. kickboxing), reč je o borilačkom sportu koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, mada su u stvari prvi temelji postavljeni u Japanu, na osnovama boksa, karatea, tekvondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih orijentalnih, ali i zapadnih borilačkih sportova.

Osnovni cilj svakog borca je da nadvlada suparnika boljom tehnikom, brzinom i snagom, uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i poštovanje časti drugog takmičara.

Ono što mnogi ne znaju o kik boksu, kao vrlo popularnom kontaktnom borilačkom sportu, je podatak da je sačinjen od više različitih disciplina, kao što su lou-kik, ful-kontakt i kik-lajt. Zvanična takmičenja na nacionalnom i međunarodnom nivou organizuju se u čak sedam različitih disciplina, od kojih se svaka izdvaja specifičnim karakteristikama i pravilima.

Za osobe koje se bave kik boksom kaže se da su uglavnom vedrog duha, opušteni i mentalno prilično jaki, a pod ruku sa psihološkom ide i fizička snaga. Ovaj sport je još od svojih početaka postao izuzetno popularan u Srbiji i srpski borci su priznati širom sveta kao izuzetno talentovani, a mnogi od njih su izrasli i u vrhunske trenere kik boksa.

Tu tradiciju je na Petom kontinentu proširio upravo Dragomir Dubočanin, naš najpoznatiji kik-bokser u Australiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here