pixabay.com

Pretnja od napada Rusije na infrastrukturu ukrajinskih nuklearnih elektrana je realna, pa SAD pružaju podršku Ukrajini da ih zaštiti, izjavio je danas savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejkob Saliven.

– Rusi drsko napadaju civilnu energetsku infrastrukturu. Oni su i ranije pogađali ukrajinske nuklearne elektrane i mislim da ćemo to ponovo videti, a ovi objekti su veoma važni za snabdevanje Ukrajine energijom. Zato je potreba da se pomogne Ukrajini da zaštiti ove nuklearne elektrane posebno akutna i to činimo našim glavnim prioritetom – rekao je Saliven na 20. godišnjem Jaltinske evropske strategije (YES) u Kijevu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim rečima, prvi element takve podrške, na kojoj njegov tim svakodnevno radi, su dodatni sistemi PVO.

On je pasivnu zaštitu nazvao drugim elementom i podsetio da mnoge energetske transformatore, trafostanice ili druge elemente energetske infrastrukture ne napadaju balističke rakete, već iranske bespilotne letelice.

Šteta od ovih dronova može se značajno smanjiti izgradnjom betonskih barijera, koje su neophodne da bi se suštinski neutralisale, čime se skida opterećenje sa sistema PVO, rekao je Saliven.

– Ukrajina je napravila dobar napredak na ovom planu, ali iskreno, ima još mnogo toga da se uradi, a mi pokušavamo da im damo alate da izgrade tu infrastrukturu oko više energetskih objekata – dodao je on.

Istakao je da je treći element brza popravka, a SAD su nedavno uložile stotine miliona dolara na napore da se brzo popravi električna mreža.

– Ali to je nešto što zahteva svakodnevne napore, jer je Rusija nemilosrdna i brutalna u svojim naporima da napadne energetsku mrežu i gurne Ukrajinu u hladnoću i mrak, posebno kada se približava zima – zaključio je savetnik predsednika Džozefa Bajdena.

2 COMMENTS

  1. Znači tako će početi svetski rat. Isceniraće ruski napad na neku nuklearku. Rok je do 5. novembra, do izbora u SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here