Šahisti izgubili od Holandije

0

Druga muška selekcija Srbije, koja igra van konkurencije, u sredu je izgubila od Rumunije rezultatom 2,5:1,5. Dva kola pre kraja šampionata, naša muška reprezentacija nalazi se na 14. mestu, sa osam bodova, drugi tim je 26. sa pet bodova, dok su šahistkinje na ponižavajućoj 21. poziciji.

 

U meču koji je mogao da ih dovede do borbe za jednu od medalja, šahisti nisu izdržali pritisak i doživeli su poraz. Meč je počeo loše po naš tim, jer je Bojan Vučković na drugoj tabli crnim figurama protiv Danijela Stelvagena već u otvaranja upao u poteškoće, koje nije uspeo da razreši. U teškoj poziciji na kraju je prevideo figuru.

 

Miloš Perunović je na četvrtoj tabli kao crni u završnici imao kvalitet za dva pešaka i nije uspeo da održi poziciju, dok je Ivan Ivanišević na prvoj tabli belim figurama protiv Jana Smetsa uzalud pokušavao da dođe do prednosti. Holanđanin je na kraju ušao u cajtnot, ali je pozicija bila potpuno zatvorena i naš velemajstor to nije mogao da iskoristi.

 

Jedinu pobedu za Srbiju postigao je naš najuspešniji igač Bojan Vučković protiv Ervina Lamija. On je bukvalno "cedio drenovinu" i na kraju je uspeo da uđe u dobijenu topovsku završnicu s pešakom više. To je, nažalost, bilo dovoljno samo za minimalni poraz.

 

Uprkos ovom porazu, šahisti i dalje imaju priliku da ostvare dobar plasman, jer će u poslednja dva kola imati nešo lakše protivnike.

 

Šahitkinje su doživele četvrti poraz i po svoj prilici će ostvariti najlošiji rezultat u istoriji našeg šaha. Ekipa koja se godinama unazad na svim velikim takmicenjima borila za medalje sada ne može da se prepozna i za ovakav debakl teško je pronaći objašnjenje.

 

Pobedu za naš tim postigla je na trećoj tabli belim figurama Anđelija Stojanović protiv Marte Mične, a Alisa Marić je na prvoj tabli podelila poen sa Elizabet Peč. Na drugoj tabli je Nataša Bojković izgubila od Katino Kahijani, dok je na četvrtoj Melani Ome savladala Mariju Rakić.

 

Druga muška ekipa se dobro borila protiv Rumunije, ali je ipak doživela minimalni poraz. Pobedu našim komšijama doneo je Konstantin Lupulesku, koji je na trećoj tabli pobedio Dejana Pikulu.

 

Preostale tri partije završene su podelom poena, a igrali su Igor Miladinović – Andrej Istratesku, Diter Nisipeanu – Nikola Sedlak i Vladislav Nevedični – Miloš Roganović. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here