Tanjug/AP

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je danas da je sada vreme, posle nekoliko napetih dana na severu KiM, da se situacija smiri.

Takođe, kako ističe, vreme je i da se preduzmu mere kako bi se smanjile tenzije na terenu, i da treba izbegavati jednostrane poteze.

Gori je to rekao za Tanjug odgovarajući na pitanje da li bi međunarodna zajednica više mogla da utiče na Prištinu i dodao da je vreme da se uspostave uslovi za nastavak političkog procesa na kome se radilo poslednjih nedelja.

– Postigli smo veoma važan rezultat u Ohridu i važno je da se iznova stvore uslovi za nastavak političkog procesa, sa fokusom, pre svega, na formiranje ZSO, što je cilj na čiju se realizaciju dugo čeka – rekao je Gori.

Prema njegovim rečima situacija na Kosovu je veoma kompleksna i delikatna, a međunarodna zajednica je veoma uključena u rešavanje tog pitanja.

– EU predvodi dijalog između Beograda i Prištine i pokušava da posreduje u dijalogu, NATO i Kfor su veoma prisutni na terenu i kao što znate u okviru misije je veoma važno prisustvo Italije. Italija je imala veoma važnu istorijsku ulogu u zaštiti pravoslavnih manastira. Takođe, Italija se kao zemlja Kvinte veoma zanima i uključena je, pokušava da posreduje u političkom dijalogu – rekao je Gori.

1 COMMENT

  1. Upravo obrnuto. Sad je vreme da se Srbin ne smiruje nego da ide na sve ili nista. Pusti ti smirivanje i pricu. Odmah se razvodni sve, sastancenje, obecanja, toga je vec dosta i predosta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here