SAD: Ukinuti gej brakovi

0

Zakon o sklapanju gej brakova, koji je guverner Mejna potpisao u maju, trebalo je da počne da se sprovodi od septembra, ali nikada nije ni stupio na snagu, jer su građani Mejna prikupili podršku za organizovanje takozvanog "narodnog referenduma" i poništili zakon koji je dozvoljavao sklapanje istopolnih brakova u toj američkoj državi.

Sa ukidanjem prava homoseksulacima i lezbejkama da sklapaju brakove u Mejnu, ta mogućnost im je ostavljena u pet preostalih država u SAD: Ajovi, Konektiketu, Masačusetsu, Nju Hempširu i Vermontu.

U 40 američkih država zakon striktno zabranjuje istopolne brakove, a u 29 država na snazi su ustavni amandmani u kojima se dozvoljava brak isključivo između jednog muškarca i jedne žene, navela je britanska novinska agencija Rojters.

Prvi legalni istopolni brak sklopljen je u SAD u Masačusetsu 2004. godine, godinu dana nakon što je najviši sud te države doneo presudu da je zabrana sklapanja gej brakova neustavna. Od tada do danas u toj državi sklopljeno je oko 16.000 istopolnih brakova.

Kalifornija je tokom šest meseci prošle godine dozvoljavala sklapanje brakova među partnerima istog pola, da bi se građani potom izjasnili za ukidanje tog prava.

Kalifornijski Vrhovni sud podržao je zabranu sklapanja gej brakova 26. maja 2009. godine definišući brak kao zajednicu između muškarca i žene, ali i potvrđujući legalnost oko 18.000 već sklopljenih istopolnih brakova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here