SAD spremne da reaguju

0

 

Barak Obama, Hilari Klinton i Džejms Džouns

"Sve opcije su otvorene", rekao je general Džejms Džouns nakon što su iranski državni mediji izvestili da Teheran traži da se znatno izmeni nacrt sporazuma Ujedinjenih nacija o slanju iranskog slabo obogaćenog uranijuma u inostranstvo.

 

Džouns je rekao da "Iran sada treba da ispuni svoje obaveze", istakavši da bi predloženi plan bio dobar prvi korak ka smanjenju sposobnosti Irana da stvori nukelarno naoružanje u kratkom roku.

"Ukoliko bude primenjen, ovaj sporazum bi umanjio kapacitet Irana, jer bi se zalihe ove zemlje smanjile daleko ispod količine potrebne da bi se proizvelo nuklearno oružje, i bilo bi potrebno vreme da se ta neophodna količina nadomesti", istakao je Džouns.

On je takođe rekao da se američka administracija konsultovala sa Izraelom i drugim američkim saveznicima na Bliskom istoku i u Evropi, kao i sa Rusijom i Kinom, i da je postignut konsenzus koji je blizak američkom stavu o Iranu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Havijer Solana izjavio je da ne vidi potrebu za suštinskim promenama sporazuma o nuklearnom gorivu s Iranom koji su napravile UN, uprkos sugestijama koje upućuje Teheran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here