EPA/ Jim Lo Scalzo
Bela kuća

Sjedinjene Američke Države poslaće Ukrajini novi paket vojne pomoći u iznosu od 425 miliona dolara, saopšteno je danas iz Bele kuće.

Paket uključuje dodatna sredstva za protivvazdušnu odbranu, rakete vazduh-zemlja, oklopna vozila i drugu kritičnu municiju za zadovoljenje hitnih potreba Ukrajine, navodi se u saopštenju i dodaje da je predsednik Džozef Bajden o tome razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

U narednim mesecima SAD će Ukrajini obezbediti niz dodatnih mogućnosti, uključujući stotine protivvazdušnih presretača, desetine taktičkih sistema protivvazdušne odbrane, dodatne artiljerijske sisteme, značajne količine municije, stotine oklopnih transportera i borbena vozila pešadije, saopšteno je iz Bele kuće.

Tokom telefonskog razgovora Zelenski je obavestio Bajdena o svom „planu pobede“ i lidera su „zadužili svoje timove da se uključe u dalje konsultacije o narednim koracima“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su se Bajden i Zelenski obavezali da će intenzivirati planiranje bezbednosne pomoći zajedno sa međunarodnim partnerima, kako bi se osiguralo da Ukrajina dobije sve što joj treba da bi se odbranila.

Kao deo tih napora, Bajden će u novembru biti domaćin sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, kako bi koordinisao njihovu dodatnu pomoć, navodi se u saopštenju.

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer potvrdila je da će Bajden ove nedelje posetiti Nemačku, ali se neće sastati sa Zelenskim.

Američki predsednik je u Nemačku trebalo da putuje prošle nedelje, ali je odložio putovanje zbog uragana Milton. Tada je bio planiran i njegov susret sa Zelenskim u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here