EPA-EFE
Viktor Orban

Sjedinjene Američke Države kritikovale su danas novi mađarski Zakon o suverenitetu, ocenivši ga kao antidemokratski, nakon što je mađarska Kancelarija za zaštitu suvereniteta pokrenula istragu protiv dva organa za borbu protiv korupcije.

“Pokušaj mađarske vlade da uznemirava, zastrašuje i kažnjava nezavisne organizacije u suprotnosti je sa principima demokratskog upravljanja ukorenjenim u vladavini prava”, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Zakon, koji je usvojen u decembru 2023, zabranjuje strano finansiranje partija ili grupa koje se kandiduju za izbore, a za kršenje zakona zaprećena je kazna do tri godine zatvora.

Kancelarija za zaštitu suvereniteta pokrenula je u utorak istragu protiv mađarske antikorupcijske organizacije “Transparensi internešenel” (TI) i onlajn istraživačke kuće “Atlatszo.hu”, koja se fokusira na korupciju.

Zakon je kritikovao američki Stejt department, kao i stručnjaci za ustavno pravo iz Saveta Evrope, koji su ocenili da bi on mogao da ima “zastrašujuci efekat” na slobodnu i demokratsku debatu u Mađarskoj.

Mađarski premijer Viktor Orban negirao je optužbe da podriva demokratiju nakon usvajanja pomenutog zakona.

2 COMMENTS

  1. Orban??? hahahahahahaha- vrlo losa kopija Donalda Trumpa.
    A zasto se nikad ne pise o ucestvovanju fasisticke Madjarske protiv Kraljevine Jugoslavije 6 aprila ’41 kad su nas Nemci bombardovali? Zasto niko ne pise o Orbanu koji glorifikuje Ferenca Szalasija, koji je deportivao Zidove u Ausvic, ili Miklos Hortija velikog ljubitelja Hitlera koji je najveci primer Orbanu?
    Valjda zato sto su sada gubitnici 2.svetskog rata na vlasti? Nema gde ih nema. Od Djerdapa pa do Jadrana, od Aljaske pa do Holandije.

  2. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ…. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here