SAD: Ofanziva protiv talibana je uspešna

0

Ofanziva predstavlja vrlo važnu proveru mogućnosti savezničkih snaga u trenutku kada se očekuje da SAD, na osnovu plana predsednika Baraka Obame, u Avganistan upute još oko 30.000 vojnika u cilju razbijanja talibanskih uporišta pre povlačenja saveznika, planiranog za 2011. godinu.

Vojska SAD tvrdi da ofanziva teče uspešno

"Ostvarujemo stalan napredak", izjavio je portparol američkih snaga Abraham Sipe, navodeći da talibani na pojedinim lokacijama "pružaju vrlo jak otpor".
 

Dvanaest talibana ubijeno je tokom noćašnje akcije pripadnika NATO-a na području Helmanda, poznatog i po masovnoj proizvodnji opijuma, od kojeg se dobija heroin, izjavio je provincijski portparol Davud Ahmadi. On je, takođe, istakao da je sada vrlo važno da strane trupe i avganistanske snage, odnosno nova administracija, osiguraju poverenje lokalnog stanovništva, koje je dosad uveliko bilo na strani talibana.

Otpor i dalje traje: talibani

Mnogi civili, međutim, strahuju da sadašnje potiskivanje talibana iz zona u kojima se vodi ofanziva neće biti trajno, prenose zapadne novinske agencije.
 

Ofanziva NATO-a počela je pre dva dana, helikopterskim desantom, posle čega su uključeni tenkovi i pešadija. Angažovano je oko 15.000 vojnika, od kojih su više od polovine pripadnici avganistanske armije, koja je dugo pripremana za ovakvu operaciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here