Printscreen/X

Sjedinjene Države optužile su petoricu ruskih obaveštajaca i jednog civila za sajber napad, koji prethodio ruskoj agresiji na Ukrajinu, i za informacije o njima ili njihovo privođenje nude nagradu do 10 miliona dolara!

Američki Sekretarijat za pravosuđe otpečatio je optužnicu u kojoj se navodi da su okrivljeni koristili zloćudni softver “WhisperGate” u januaru 2022. Cilj je bio slabljenje civilne infrastrukture Ukrajine uoči ruske invazije koja je počela narednog meseca.

– Kampanja “WhisperGateW obuhvatala je targetiranje civilne infrastrukture i ukrajinskih kompjuterskih sistema koji nisu bili u potpunosti povezani sa vojskom ili nacionalnom odbranom. To podrazumeva državne hitne službe, institucije pravosuđa, obrazovanja i one zadužene za bezbednost hrane – nastojeći da naruše moral građana Ukrajine – izjavio je pomoćnik američkog državnog tužioca Metju Olsen.

Specijalni agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Bil Delbanjo ocenio je da bi se taj napad mogao tumačiti jednim od, kako ga je označio, prvih hitaca rata.

– Kampanja “WhisperGate” ciljala je Sad i desetine saveznika u NATO. Nastojala je da se infiltrira u američku vladinu agenciju sa sedištem u Merilendu dok je istovremeno pristupala američkim bankovnim računima – rekao je on.

Ukazao je da će se FBI, u saradnji sa agencijama za primenu zakona i saveznicima, nemilosrdno suprotstavljati tim pretnjama.

– Takva vrsta sajber ratovanja se neće tolerisati. Ne može se zanemariti obim ruskih krivičnih dela – rekao je Delbanjo.

Optužnica je zasnovana na optužbama protiv Rusa Amina Stigala (22), civila okrivljenog za upotrebu zloćudnog softvera, u svrhe pomoći ruskoj obaveštajnoj službi, uoči invazije na Ukrajinu.

Stigal i agenti Glavne obaveštajne uprave Generalštaba (GRU) koristili su sajber infrastrukturu nekih kompanija sa sedištem u SAD da pokrenu napad koji je ličio na rensomver, ali je zapravo bili dizajniran da izbriše važne podatke.

U dopunjenoj optužnici pridodati su Stigalovi osumnjičeni saučesnici Vladislav Borovkov, Denis Denisenko, Jurij Denisov, Dmitrij Gološubov i Nikolaj Korčagin.

Zvaničnici FBI-ja ukazali su da je jedinica GRU-a bila aktivna i pod imenima Cadet Blizzard, Ember Bear i Dev-0586, izvodeći sajber napade na infrastrukturu širom Evrope, Centralne Amerike i Azije.

Američki zvaničnici naveli su i da nude nagradu do 10 miliona dolara za informacije ili privođenje optuženih Rusa. Precizirali su da sa Interpolom rade na dostavljanju informacija koje bi mogle da doprinesu njihovom hapšenju.

– Znamo ko su i nemilosrdno ćemo ih progoniti. Poruka za GRU i optužene Ruse je jasna, tu smo u neposrednoj blizini – rekao je pomoćnik tužioca Olsen.

3 COMMENTS

  1. Rusi su veoma nadaren narod. Ali imaju mnogo primitivnih kulova – u principu, Rusija je jadna i tuzna zemlja. Imaju diktatora, omladina im bezi iz zemlje, vode neuspesan rat, ubiijaju i svoje i tudje…beda bre do neba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here