Tanjug/AP
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratiće se danas američkim kongresmenima oba doma Kongresa u nameri da dobije podršku za rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Netanjahu je prvi svetski lider koji se četiri puta obraćao na zajedničkom zasedanju oba doma američkog Kongresa, poslednji put 2015. godine kada je pokušavao da ubedi zakonodavce da obustave pregovore između Obamine administracije i Irana o nuklearnom programu Teherana, prenosi Si-Bi-Es (CBS) njuz.

Njegovo današnje obraćanje će se poklopiti sa neobičnim događajima na američkoj političkoj sceni: bivši predsednik Donald Tramp preživeo je pokušaj atentata 13. jula, a aktuelni predsednik Bajden (81) se u nedelju povukao iz svoje predizborne kampanje nakon što je njegova stranka, nakon katastrofalnog nastupa u TV debati sa Trampom, izgubila poverenje da je sposoban da odnese pobedu na novembarskim predsdničkim izborima.

– U ovom vremenu rata i neizvesnosti, važno je da neprijatelji Izraela znaju da Amerika i Izrael stoje zajedno danas, sutra i zauvek – izjavio je u ponedeljak Netanjahu pre dolaska u SAD.

Neke demokrate planiraju da bojkotuju govor izraelskog premijera i optužuju republikance da su organizovali njegovu posetu u stranačke svrhe.

Potpredsednica Kamala Haris, najizvesnija demokratska predsednička kandidatkinja, koja obično predsedava zajedničkim sednicama oba doma Kongresa, danas će biti odsutna, kao i uticajna članica Demokratske stranke i bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi koja takođe neće prisustvovati današnjem zasedanju.

“Ona će se pridružiti sastanku kongresmena sa izraelskim građanima čije su porodice stradale u jeku Hamasovog terorističkog napada i otmica 7. oktobra”, izjavio je portparol Pelosijeve Ijan Krager.

Lider većine u Senatu Čak Šumer potvrdio je da će prisustvovati, iako se, kako je rekao “ne slaže sa mnogim politički stavovima Netanjahua”.

Prema njegovim rečima odnosi Sjedinjenih Država sa Izraelom i dalje su čvrsti i “prevazilaze svakog premijera ili predsednika”.

Netanjahu će se sastati sa američkim predsednikom Bajdenom u četvrtak popodne u Beloj kući kako bi razgovarali o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca, saopštila je Bela kuća.

Kako se navodi u saopštenju Bele kuće, Kamala Haris će se u četvrtak sastati odvojeno sa premijerom Netanjahuom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here