pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je veliki novi paket odbrambene pomoći Ukrajini, koji će uključivati rakete za sisteme HIMARS, protivvazdušne presretače, artiljerijske granate i drugo oružje, saopštila je danas portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

– Američka administracija najavljuje dodelu novog značajnog paketa pomoći Ukrajini u oblasti bezbednosti. SAD nastavljaju da podržavaju odbranu Ukrajine od invazije Ruske Federacije – rekla je ona na brifingu za novinare, prenosi Ukrinform.

Portparola Bele kuće nije navela ukupnu vrednost nove tranše pomoći, ali je naglasila da je to sedmi paket koji su SAD dodelile otkako je predsednik SAD Džozef Bajden u aprilu potpisao zakon uz dodatna sredstva za potrebe nacionalne bezbednosti.Ovaj zakon je posebno sadržao više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini.

Portparolka je precizirala da će novi paket sadržati rakete za ukrajinske sisteme PVO, municiju za HIMARS, artiljerijske granate i druga “kritično važna sredstva koja se po ovlašćenju predsednika uklanjaju iz američkih zaliha”. Pored toga, dodala je, paket će uključivati dodatna sredstva za kupovinu novih raketa presretača za sisteme PVO Patriot i NASAMS “kako bi se pomoglo Ukrajini da zaštiti svoje trupe i gradove od ruskih vazdušnih napada”.

Na sastanku sa ministrom odbrane Ukrajine Rustemom Umerovom u utorak, šef Pentagona Lojd Ostin najavio je pripremu paketa pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu većem od 2,3 milijarde dolara.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here