SAD: Članice NATO, povećajte vojne budžete!

0
Štedljivi Evropljani

Amerikanci već godinama nastoje da ubede svoje evropske saveznike u potrebu da više ulažu u vojsku. Sada je pritisak dodatno povećan zbog ukrajinske krize. Lane su samo četiri članice Alijanse (od ukupno 28) odobrile budžet za odbranu usklađen sa NATO sporazumom koji predviđa iznos od dva odsto od ukupnog bruto nacionalnog proizvoda. To su učinile SAD, Velika Britanija, Grčka i Estonija.

Evropske članice NATO-a moraju da povećaju ulaganja na polju odbrane zbog akcija Rusije u Ukrajini, poručio je američki ministar odbrane Čak Hejgel u govoru koji tek treba da održi, a čije je delove upravo unapred objavio Pentagon.
– Potrebna su nova finansijska angažovanja svih država članica NATO-a – navodi se u izvodima budućeg govora o Severnoatlantskoj alijansi, koji će Hejgel održati u centru "Vudro Vilson" u Vašingtonu.
Hejgel tu poručuje da članice NATO-a moraju da izdvajaju više para za vojsku, a nije teško zaključiti da bi tim parama valjalo kupovati američko oružje i vojnu opremu.
Vojni potezi Rusije u Ukrajini "ruše mit" da je kraj hladnog rata značio i kraj nebezbednosti, barem u Evropi, i najavljuju novu realnost, ukazuje Hejgel i upozorava da se čak i ujedinjena Evropa suočava sa velikim opasnostima.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here