Tanjug
Gradimo i čuvamo državu: Aleksandar Vučić

Pritisci na Srbiju su ogromni i biće teško izdržati ih, ali ćemo uspeti da im odolimo i sačuvamo zemlju neukaljanog obraza, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je posle otvaranja radova na deonici auto-puta između Srbije i Bosne i Hercegovine u izjavi novinarima istakao da je bitno da se sačuva nacionalni ponos i dostojanstvo i da istovremeno bude izbegnut bes velikih jer ga, kako je rekao, oni obično iskaljuju na malima.

– Da sačuvamo zemlju, da je odbranimo, a da nam obraz ostane neukaljan – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da veruje u dobru budućnost Srbije i da će se odoleti svim pritiscima. On je upitan da prokomentariše pitanja nekih hrvatskih medija, dokle će se Vučiću dozvoljavati sedenje na dve stolice, i u Briselu i u Moskvi, ponovio da Srbija ima samo jednu, svoju stolicu.

– Pritisci na našu zemlju su ogromni, biće teško izdržati ih, pitanje je kako i šta. Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih država da samostalno odlučuju. Koliko budemo mogli, čuvaćemo se, jer jednu zemlju imamo. Ali nije ni jednostavno, ni lako – kazao je on.

Predsednik je obelodanio da je razgovarao s predstavnicima više zemalja i da će razgovarati i dalje, a upitan kako će se Srbija postaviti na sednici Generalne skupštine UN o napadu Rusije, ponovio je stav da se Srbija pridružuje svemu što se odnosi na kršenje teritorijalnog integriteta, a da se u pitanjima koja se tiču uvođenja sankcija Srbija ne pridružuje.

Povodom podizanja gotovosti hrvatske vojske, Vučić kaže da nema razloga da se to čini i s Vojskom Srbije jer to ne želi predstave radi. Upitan šta misli o hajci hrvatskih medija protiv Srbije, rekao je da je dovoljno videti da unisono vode kampanju sa željom da se naškodi Srbiji.

– To nije fer i korektno, ali razumem. Kako da objasne da Srbija ima bolji klinički centar, da gradi mnogo više auto-puteva? Imali su tri puta više kilometara auto-puteva pre 12 godina, a danas im se približavamo po tom broju – rekao je, između ostalog.

Hami Aksoj, ambasador Turske u Srbiji

Most bratstva

Aleksandar Vučić je naglasio da je novi most koji se gradi na Savi, a treba da spoji Srbiju i BiH, jedan od najkvalitetnije izgrađenih mostova u Srbiji i zahvalio turskim izvođačima na tome. Uveren je i da će i petlja i vijadukt Bosut, na kojoj su počeli radovi, biti urađena na isti način.

– Za nas je važno da na Balkanu zidamo mostove koji spajaju države, prijatelje i braću i tada neće biti prepreka i strepnji – poručio je Vučić.

Ekonomski zamah

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj rekao je da se bilateralni odnosi razvijaju u svim oblastima, naročito u ekonomiji, navodeći da je pre deceniju vrednost turskih investicija u Srbiji bila milion dolara, a da je danas 25 miliona dolara. Naveo je i podatak da u Srbiji posluje oko 1.300 turskih kompanija i da Srbija prolazi kroz ekonomski zamah.

Važna deonica: Obeležen početak izgradnje u Bosutu

Spajamo države i narode

Radovi u Bosutu na deonici od Sremske Rače do Kuzmina, budućeg auto-puta prema Sarajevu, svečano su započeti, a predsednik Srbije istakao je značaj povezivanja Beograda s Banjalukom i Sarajevom, dodajući da se izgradnjom ovakvih puteva spajaju države i narodi, povezuju privrede u cilju boljeg života i ostanka mladih u domovini.

– Moramo gledati region. Ne možemo mi u Srbiji da živimo mnogo bolje od nekoga pored nas. Moramo zajednički da idemo napred – kazao je on.

Napomenuo da je to važan deo auto-puta koji spaja i Srem i Srbiju sa Republikom Srpskom i BiH i da će ta deonica biti završena do kraja 2023. godine. Gradi je turska kompanija Tašjapi, duga je 18 kilometara i imaće po dve kolovozne trake i po jednu zaustavnu. Vrednost radova je 225 miliona evra. Predviđeno je da trasa ide kroz Kuzmin do prelaza Sremska Rača gde se od 2019. gradi most preko Save dug 1.327 kilometara koji povezuje Srbiju i BiH. Predviđena je i izgradnja mosta preko reke Bosut i petlje Bosut i Kuzmin. Vrednost čitavog projekta koji delom finansira Turska je četiri milijarde evra.

Radovi u BiH nisu počeli jer nisu utvrđeni načini finansiranja, a Vučić je kazao da su opredeljena finansijska sredstva za radove na delu od Sremske Rače do Bjeljine vrednosti 100 miliona evra.

– To će biti podrška Bjeljini, Semberiji, Republici Srpskoj, BiH – poručio je predsednik Srbije.