Tanjug
Predrag Kon

Zaraženi bez te zaštite ne smeju da napuštaju prostoriju u kojoj borave, gde moraju da budu izolovani od ukućana

Zbijmo redove, smanjimo se! Ovaj slogan jednog srpskog imunologa najbolje pokazuje suštinu borbe protiv virusa korona, čije se širenje suzbija smanjivanjem i ograničavanjem kontakata među ljudima. Stručnjaci ukazuju i da je jedini efikasan lek protiv ovog virusa, o kome se skoro ništa pouzdano ne zna, izolacija, koja je neizbežna kod zaraženih. Ukoliko takvi pacijenti borave u kući sa ostalim članovima domaćinstva, njima se preporučuje da borave u zasebnoj sobi i da iz nje ne izlaze bez zaštitne maske. Zaraženi koronom moraju da izbegavaju kontakt sa ukućanima i da povedu računa o ishrani i imunitetu. Zdrava i izbalansirana hrana, uz dosta odmora i spartansku disciplinu, ukazuju stručnjaci, najbolji su saveznici u borbi protiv COVID-19 za sve one kojima je zbog toga naložena kućna izolacija. Lekari naglašavaju da veliku, možda i presudnu ulogu u tome imaju higijena i dezinfekcija.

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je za pacijente u kućnoj izolaciji najvažnije da ojačaju imunitet i da spreče dalje širenje zaraze.

– Zato je važno da se za pacijente u stanu obezbedi posebna soba za izolaciju. On ne sme da je napušta bez maske nikada, pa čak i kada ide do toaleta. Neophodno je da se asepsolom dezinfikuju površine s kojima je pacijent imao kontakt, počev od nameštaja, do kvaka i ručica. Članovi porodice treba da izbegavaju da sa obolelim provode duže vreme u istoj prostoriji – upozorava dr Kon.

Srpski epidemiolog ističe da članovi domaćinstava nipošto ne smeju da se hrane zajedno sa zaraženim članom svoje familije.

– Za pacijetna bi trebalo izdvojiti i poseban pribor za jelo. Zaražena osoba nikako ne bi smela da ide po namirnice. To treba da učini neko iz njene najbliže okoline ko nema simptome – kaže doktor Kon.

I pulmolog Tatjana Radosavljević ukazuje da je jačanje imuniteta najbitnije ne samo za one koji su zaraženi koronom nego i za pacijente koji su u izolaciji uprkos tome što nemaju simptome.

– Najbitnije je da se time spreči dalja zaraza. To je jedini vid borbe protiv virusa. Imunitet se, pre svega leči zdravom ishranom – hranom bogatom aminokiselinama, proteinima, ugljenim hidratima i cinkom. To podrazumeva konzumiranje voća, povrća, kvalitetnog mesa, belog luka, supa i što više tečnosti. Suplementi i vitaminski preparati nisu neophodni ako je ishrana izbalansirana. Redovan san i izbegavanje alkohola i duvana je takođe veoma važno za imunitet – objašnjava doktorka.

Veoma bitan faktor u borbi protiv podmuklog virusa koji je okovao planetu je i izbegavanje panike. Psiholozi ističu da je u sadašnjoj situaciji najvažnije sačuvati zdrav razum.

– Zbog pandemije virusa svaki normalan čovek oseća strah. Ali, svi moramo da znamo da je panika najgora moguća vrsta straha. Treba da se vodimo izrekom “Ni u ratu svaki metak ne pogađa”. Ne smemo dopustiti da emocije vladaju umesto razuma – kaže psiholog Radomir Čolaković.

Grujičićeva: Odložite kontrole

Doktorka Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, apelovala je na pacijente da dolaze u tačno zakazano vreme, a one koji treba da dođu na kontrole da, ako nemaju nikakve simptome, odlože te kontrole za maj ili april.

– Moja molba je da ljudi budu disciplinovani i da kada izađu sa Instituta budu u kućnim uslovima i da članovi njihovih porodica vode računa o tome kuda se kreću. Potrebno je da što je moguće više budu izolovani, jer se pokazalo da je to osnovni način borbe protiv širenja infekcija – istakla je Grujičićeva.

Lončar: Operišu se samo hitni slučajevi

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se odlažu sve operacije osim u slučaju životno ugroženih pacijenata.

– Zdravstvene ustanove primaće samo hitne slučajeve, odložiće se sve operacije koje mogu da čekaju, isto kao i kontrolni pregledi. Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata. Hronični bolesnici mogu da podignu terapiju u apotekama i u slučaju da im je istekao elektronski recept kako ne bi morali da idu u domove zdravlja da prave gužvu – naveo je Lončar, dodajući da je u Srbiji potvrđeno još sedam slučajeva virusa korona, čime ukupan broj, prema poslednjim podacima, iznosi 55. Ministar je najavio da će se pored infektivnih klinika i Zemunska bolnica i KBC “Dragiša Mišović” pretvoriti u bolnice za prijem pacijenata sa virusom korona ukoliko dođe do većeg porasta broja zaraženih.

Zatvorenici šiju maske

Kazneno-popravni zavodi u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Nišu počeli su da šiju maske u svojim krojačkim pogonima, saopštilo je Ministarstvo pravde. Maske koje su šiju u tim ustanovama biće za jednokratnu upotrebu.

Banke smanjile limite za podizanje

Pojedine banke u Srbiji smanjile su limit za podizanje novca zbog navale klijenata da podižu svoj novac u panici nastaloj zbog virusa korona i vanrednog stanja.

– Bili smo prinuđeni na ovaj korak, kako nas klijenti ne bi oterali u nelikvidnost. Nema potrebe za panikom, banke će raditi normalno i ima dovoljno novca da klijenti podignu sa svojih računa. Ograničenje je uvedeno da se ne bi masovno podizao novac i rizikovali nelikvidnost, jer nema stvarne potrebe za tim. Banke će raditi normalno i u sledećim nedeljama – kaže izvor “Vesti” iz jedne beogradske banke.