Sa “Izvorom” do zore

0

 

Članice "Homolja": Dijana, Klaudija, Vesna Valentina i Jelena

Srpsko folklorno društvo "Homolje" iz Gosaua (istočna Švajcarska) organizovalo je prošlog vikenda zabavu u "Linden sali", u Flavilu.

 

Bilo je to veče folklora i vlaške muzike, na koje je iz zavičaja pristigao kao specijalni gost i poznati pevač tog melosa Staniša Paunović iz Kučeva.

 

Biranim vlaškim pesmama, izmamio je burne aplauze i prisutne uvek iznova podsećao na zvuke rodnog kraja.

Staniša je gost koji peva, ali su na priredbu došli i gosti koji igraju. Reč je o vršnjacima domaćih folkloraša, članovima FMD "Izvor" iz St. Galena.

 

Najveći uspesi

Članovi "Homolja" su podsetili prisutne na svoje najveće ovogodišnje takmičarske uspehe : srebro na 14. dečjoj smotri srpskog folklora u Švajcarskoj i plasman omladinaca na Evropsku folklorijadu u Temišvaru. Najbolji vokalni solista na ovogodišnjoj smotri folklora bila je Boba Nedeljković, dugogodišnja članica "Homolja".

Kada je krenulo nadigravanje, dečji ansambl domaćina predstavio se publici kolima koja se igraju u Levču, ali i vlaškim igrama iz istočne Srbije. Omladinci su majstorski odigrali splet vlaških igara iz Homolja, dok su folkloraši FMD "Izvor" izveli splet igara iz Pčinja.
 

Opšti zaključak oduševljene publike koja je kao opčinjena pratila bez daha ovu reviju razigrane mladosti bio je da su mladi iz oba udruženja dokazali da spadaju u sam vrh srpskog folklora u Švajcarskoj.

Među gostima na ovoj zabavi bila je zapažena Sandra Conić, umetnički rukovodilac KUD-a "Sloga" iz Štutgarta. Bio je tu i predsednik školskog odbora dopunske škole na srpskom jeziku Saša Zdravković, zatim profesorka Biljana Majkić sa koleginicama Mirom Đokić i Svetlanom Marček.

Razgalio duše: Pevač Staniša Paunović

Da niko sa ove zabave kojim slučajem ne ode praznog stomaka, pobrinuli su se poznati majstori kulinarstva iz "Noćne smene" na čelu sa Slobodanom Simeonovićem, zvanim "Majka".

 

Kolače i torte pripremile su po običaju majke folkloraša. Uprava kluba iz Gosaua organizovala je bogatu tombolu na kojoj je prva nagrada bio atraktivni TV prijemnik poslednje generacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here