Sa gitarom odlazi u Irsku

0

Aleksandra Babić sa kolegom Igorom Petričevićem

 

Aleksandra Babić, naše gore list, rođena 7. maja 1991. godine u Sisku, inače nastanjena u Beogradu, od pre tri godine studira akustičnu gitaru u Cirihu.

 

Srednju muzičku školu je završila u Pančevu, a u Cirihu je upisala fakultet sa 15 godina, gde i sada studira. Svira solo gitaru, kao i duo sa kolegom Igorom Petričevićem, koji takođe studira gitaru u Lozani.

 

U međuvremenu je postala i član multinacionalnog orkestra "Diversus" iz Irske.
– Pored toga što nastupam sama na koncertima, a i sa mojim kolegom Igorom, takođe sviram i u najvećem svetskom orkestru gitara, koji se zove "Diversus". Sa njima uskoro odlazim na desetodnevnu turneju po Irskoj, gde ćemo održati šest koncerata.

 

Orkestar je inače iz Irske, a dirigent nam je trenutno ovde u Lucernu. Članovi orkestra su poreklom sa raznih strana sveta, a ukupno nas ima 20 i baziramo se na modernoj muzici. Uglavnom sviram klasiku, "Flamengo" i naravno za sebe sviram akorde i pesme koje se meni sviđaju – kaže Aleksandra.

Dragoceni instrument

Aleksandra svira na klasičnoj akustičnoj gitari, koja je ručni rad, marke "PP toldo" i važi za jednu od najboljih na svetu. Instrument je nov i dugo je čekala dok nije dobila baš tu gitaru, koja vredi 6.000 evra. Inače, u Aleksandrinoj porodici, gitaru svira i njena majka Snežana.

– Najviše volim pesme, koje rado pevam i sviram, od Džibonija, Olivera Dragojevića, Vlade Georgieva, uglavnom našu zabavnu muziku. Planiram posle završenog fakulteta da budem koncertni izvođač, odnosno da se više baziram na izvođenju koncerata, nego da budem predavač, profesor muzike. Takođe nameravam da puno putujem, naravno, što već i sada radim. Nastaviću duo sa kolegom Igorom i hoću da ostanem u orkestru "Diversus".

 

U ovaj orkestar sam ušla tako što su me čuli na nekom koncertu, pozvali mog profesora Andresa Miolina, a potom smo uspostavili direktan kontakt i tako sam počela da sviram u tom orkestru. Zajedno smo nastupali na otvaranju festivala u Lucernu – kaže mlada i perspektivna gitaristkinja Aleksandra Babić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here