EPA
Studenti HSC-a se vakcinišu protiv Covid-19 u Australiji

Dok savezni premijer Skot Morison insistira na otvaranju države i ukidanju mera zaključavanja onog momenta kada se postigne nacionalni plan o vakcinaciji, čelnici pojedinih australijskih država se uporno protive odluci da u potpunosti odustanu od lokdauna i otvaranja unutrašnjih granica kada stopa vakcinacije bude od 70 do 80 odsto.

Njihov osnovni argument protiv otvaranja državnih granica je da bi pogoršanje situacije s virusom korona u Novom Južnom Veslu moglo da dovede do poništavanja ovog dogovora koji je postignut na nacionalnom nivou.

Međutim, premijer Morison insistira na tome da sve veći broj slučajeva kovida nije razlog za odustajanje od nacionalnog plana, s kojim su se ne tako davno složile sve države i teritorije. On je naglasio da je to u stvari bio sporazum sa stanovništvom Australije i da zato mora da se poštuje.

– Ne možemo zauvek da živimo sa zaključavanjima i ostanemo zatvoreni u pećini. U jednom trenutku moramo da promenimo način razmišljanja, a to se radi na 70 odsto vakcinisanih – rekao je Morison, uveravajući da tada broj slučajeva zaraze neće biti bitan jer neće biti teških slučajeva oboljenja i pritiska na odeljenja intenzivne nege u bolnicama.

U skladu sa strategijom u četiri faze, koja je potpisana u julu među državama i teritorijama, a zasnovana je na modelu Instituta Doerti, ograničenja usmerena na suzbijanje širenja bolesti ublažavaju se kada se vakciniše 70 odsto Ozija starijih od 16 godina, pri čemu će malo verovatno biti potrebna stroga ograničenja u ovoj fazi.

U momentu kad se dostigne 80 odsto vakcinisanih bile bi potrebne samo restriktivne mere u pogođenim oblastima, dok bi vakcinisani Australijanci mogli slobodno da putuju među državama.

Iako je Nacionalni kabinet zatražio ažurirani savet od Instituta Doerti, koji je trebalo da uzme u obzir trenutni broj slučajeva, a koji je u nedelju 22. avgusta bio 917, premijer je siguran da će ishod ostati isti, kao što je ranije dogovoreno.

– Onog momenta kada pređemo preko 70 odsto, a posebno preko 80 odsto, zaključavanja će donositi više štete nego koristi – naglasio je Morison.

Prema njegovim rečima, zaključavanja nisu održiv način za borbu protiv virusa.

– Mora da se dostigne određeni broj vakcinisanih kako bismo mogli da počnemo da živimo s virusom. To je neminovnost, svi ćemo morati da prihvatimo ovaj virus kao bilo koju drugu zaraznu bolest – istakao je premijer.

Premijer Australije je otišao i korak dalje i nakon sastanka Nacionalnog kabineta u petak, upozorio je državne i teritorijalne čelnike da ne odustaju od obaveza preuzetih pred australijskim narodom radi ublažavanja ograničenja.

Istovremeno, državni blagajnik Džoš Frajdenberg rekao je da savezna vlada neće finansijski podržati države i teritorije koje se budu zatvarale kada ciljevi vakcinacije budu postignuti.

Međutim, u nedelju je zamenik premijera Kvinslenda Stiven Majls rekao da su se države složile s nacionalnim planom pre izbijanja novog talasa virusa korona u Novom Južnom Velsu, a “Sunčana država” bi mogla da drži granicu prema Novom Južnom Velsu zatvorenu i kada se dostigne stopa vakcinacije od 80 odsto.

Od ranije se zna da i premijer Zapadne Australije Mark Mekgauan ne gleda blagonaklono na otvaranje granica ukoliko postoje slučajevi kovida, jer je “njegov cilj nulti broj slučajeva kovida u državi”.

Prema Mekgauanovom mišljenju, države i teritorije bi još uvek mogle da koriste ograničenja za suzbijanje širenja virusa prema sporazumu koji su države potpisale.

Međutim, glavni zdravstveni zvaničnik Australije i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, profesor Pol Keli, rekao je da ne postoji država u svetu koja je eliminisala kovid, dok je delta soj čak umanjio dosadašnje uspehe Novog Zelanda u borbi protiv virusa.

Direktorka epidemiologije na Institutu Doerti, prof. Džodi Mekvernon takođe smatra da je sprovođenje strategije “kovid-nula” skoro nemoguće delta sojem virusa.

Albaneze kontra Morisona

Lider Laburista Entoni Albaneze kaže da modeliranje napravljeno od strane Instituta Doerti nije ni savetovalo da se zemlja ponovo otvori kada se cilj vakcinacije dostigne sa stotinama aktivnih slučajeva.

– Ukoliko premijer Morison ima neke druge informacije da broj aktivnih slučajeva ne utiče na plan o otvaranju države, onda to treba da objavi – rekao je Albaneze.

Zatvaranja opasna po zdravlje

Morison je takođe istakao da se taj značajan korak napred mora napraviti i da cela država mora da se pripremi za povratak života bez zaključavanja i strogih restrikcija.

– Ova učestala i produžena zatvaranja sada već uzimaju izuzetno veliki danak. Lokdaun utiče i na mentalno i na fizičko zdravlje ljudi, kao i na ekonomski uspeh Australije – poručio je savezni premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here