Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO Mark Rute nije dao konkretan odgovor na pitanje da li je moguće uputiti poziv Ukrajini za pristupanje Alijansi u skorijoj budućnosti.

Komentarišući „plan pobede“ Vladimira Zelenskog u kojem je to prva tačka, Rute je na konferenciji u Briselu, rekao da će se to desiti kad za to dođe vreme.

– Očigledno je da će Ukrajina jednom postati član NATO i mi razmatramo kako da taj trenutak približimo. Činjenica je da svi programi koje realizujemo sa Ukrajinom i sporazumi o bezbednosti koje su potpisale pojedinačne zemlje, sve to ima za cilj da Ukrajina bude spremna za taj trenutak kada on dođe – rekao je Rute na pitanje novinara koliko ima šanse da Kijevu bude upućen poziv za članstvo pre završetka sukoba s Rusijom na čemu insistira Zelenski.

Vladimir Zelenski predstavio je pred parlamentom Ukrajine svoj „plan pobede“, koji se sastoji od pet tačaka i tri tajne dopune i u kome se, između ostalog, predlaže da se na teritoriji zemlje razmeste strane snage nenuklearnog obuzdavanja.

Prva tačka je geopolitička: pozivanje Ukrajine u NATO „odmah“.

U narednim mesecima počinje sa radom komanda u Visbadenu

Rute je dodao da se nastavlja rad na uspostavljanju komande za koordinaciju pomoći Ukrajini u nemačkom Visbadenu. Komanda će početi da radi u narednim mesecima.

Generalni sekretar je u ponedeljak posetio taj nemački grad i tom prilikom je rekao da će buduća komanda promeniti stanje na frontu.

Bez potvrde o slanju severnokorejskih vojnika u sukob u Ukrajini

NATO ne može da potvrdi da su severnokorejski vojnici upućeni radi učešća u sukobu u Ukrajini, rekao je Rute, ali je dodao da Alijansa raspolaže informacijama o vojnoj podršci Pjongjanga Rusiji.

Ministar odbrane Južne Koreje je 8. oktobra rekao da bi Severna Koreja, prema njegovom mišljenju, mogla da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu kao podršku Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here