pixabay.com
Američki vojnici

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je danas da razgovor o mogućnosti da Vašington dozvoli Kijevu da upotrebi američke rakete za napad na rusku teritoriju gura Ukrajinu da pojača napade na civile, a SAD takvim akcijama utiru put za početak trećeg svetskog rata.

– Administracija SAD uporno zanemaruje interese Rusije. Danas se sve više govori o mogućnosti granatiranja ruske teritorije dalekometnim oružjem. Samo nekoliko političara pominje mogućnost trećeg svetskog rata, čemu ovdašnje vlasti utiru put – naveo je Antonov u poruci ruske diplomatske misije u Sjedinjenim Američkim Državama.

On je naglasio da SAD sve više učestvuju u sukobu u Ukrajini, “progresivno se zavlačeći sve dublje u močvaru” ovih neprijateljstava.

Antonov je ocenio da SAD izražavaju “spremnost da žrtvuju dobrobit američkih građana” prenoseći Kijevu količine oružja i municije vredne više milijardi dolara.

– Kijev je usmeren na intenziviranje napada na obične Ruse, naše gradove i sela. Više niko ne krije, čak ni na najvišem nivou u Beloj kući, da su obaveštajni podaci tekli i teku kao reka od SAD ka Kijevu – rekao je diplomata, prenosi “Izvestija”.

Osim toga, nastavio je Antonov, upozorenja brojnih američkih vojnih i politikologa da je nemoguće da ukrajinski predsednik Zelenski ostvari svoje ciljeve uz pomoć balističkih raketa ATACMS ili drugim dalekometnim oružjem, jednostavno se prećutkuju.

Tokom televizijske debate sa kandidatom demokrata Kamalom Haris, republikanski predsednički kandidat i bivši američki predsednik Donald Tramp takođe je ocenio da će demokratska administracija odvesti zemlju u treći svetski rat.

Nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Frensis Kenedi Mlađi je ranije izjavio da bi eskalacija sukoba u Ukrajini mogla da odvede svet u nuklearni rat, a krivicu za to, kako je naveo, delimično bi snosio Vašington.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here