EPA
Ruski vojnici u Ukrajini

Ruska vojska od umerenog vođenja rata prelazi na operacije punog spektra, upozorava pukovnik Markus Rajzner sa Vojne akademije Terezijanum.

Na osnovu analize video-materijala iz Ukrajine Rajzner objašnjava da će ruska vojska početi da, i u urbanim delovima, upotrebljava razarajuće oružane sisteme, kako bi slomila otpor ukrajinske vojske. To je, smatra, slučaj u Kijevu, Harkovu, gradove duž Dnjepra i južnog fronta, gde se planira probijanje severno od Krima.

Rajzner očekuje da će u narednom periodu biti pojačano upotrebljivane balističke rakete Iskander-M i Točka-U. Pored toga, on upozorava da će biti korišćene termobarične bojeve glave sa raketnim sistemima TOS1, TOS1A, BM21, BM27 i BM30.

Rajzner podseća da su takve bojeve glave zabranjene Protokolom III Ženevskog sporazuma o zabrani ili ograničavanju upotrebe određenog konvencionalnog naoružanja u blizini civila ili civilne infrastrukture.

Rajzner očekuje i korišćenje bombi slobodnog pada, pa tako i klaster bombi. On ukazuje da se pojačano dejstvo ruske vojske može očekivati dok traju pregovori, jer time Rusija želi da poveća pritisak za pregovaračkim stolom.

6 COMMENTS

  1. Sta je bilo? Nije odmah uspelo da smaltite Ukrajince? Pa kao bre? Tolika tehnika i tolika vojna spremnost? Nesto zaskripelo? Da nisu molotovljevi kokteli?
    Ovo nije rat ruskog naroda – nego Putina i kriminalaca oko njega koji su prilikom raspada SSSR -a drzavne firme za jednu rublju kupovali – i kao milijarderi zive u Londongradu.

    • Pa uključi malo mozak. Rusija je druga ili treća najjača svetska sila. Da su hteli, okupirali bi Ukrajinu u roku od nedelju dana. Ali Rusi se zaustavljaju čim stignu na jak otpor, jer hoće da nateraju Ukrajince da se predaju. Zato razmisli malo pre nego što lupetaš.

    • Ето, ви сте брже смлатили седам милиона Срба, па сад можете после пет дана да се спрдате са руском спорошћу. Биће занимљиви СФРЈ-НАТО коментари када укро-нацисти буду поражени. Сачекаћемо… полако…

  2. Halo SFRJ sta bulaznis covece pa Putin ne ubija civile kao sto to rade Ukralnci .Ukrainci koriste svoje civile kao zivi stit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here