EPA/YURI KOCHETKOV
Foto: Ilustracija

Predsednik Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne veze, mitropolit volokolamski Ilarion izjavio je da bi bilo najbolje kada bi Francuska, ali i druge zemlje, uvele zakon koji Rusija ima a tiče se vređanja osećanja vernika.

Komentarišući nedavni teroristički napad u Francuskoj mitropolit Ilarion rekao je da bi bilo bolje kada bi se zabranilo crtanje karikatura Muhameda.

– Zašto se u ovoj situaciji brani pravo na objavljivanje ovakvih karikatura? Zar ne bi bilo ispravnije zabraniti takve karikature u Francuskoj, kao i u drugim zemljama sveta? – zapitao se on i dodao da bi „to bio ispravan odgovor na sve minule događaje“.

Ilarion je takođe ocenio i da nakon prvog terorističkog napada Francuska „nije dovoljno naučila o aktuelnoj opasnosti“, iako je jasno da se radi o karikaturi čoveka koji je osnovao islam, samim tim to vređa osećanja miliona ljudi.

Podsetimo, napadač koji je u Nici usmrtio tri osobe identifikovan je kao dvadesetjednogodišnji Tunišanin koji je nedavno preko Lampeduze stigao u Frnacusku.

Nedugo nakon toga, u Avinjonu drugi muškarac je sa povicima „Alahu akbar“ pokušao da napadne policajce. Istovremeno, u Džedi napadač je nožem izbo stražara u francuskom konzulatu. On je povređen ali nije u opasnosti.

S tim u vezi je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je njegova zemlja ponovo meta terorizma i najavio oštrije bezbednosne mere i uključivanje vojnih snaga.

1 COMMENT

  1. Потпуно исправан став! Не чини другом оно што не желиш да други чини теби! Не вређај оно што неко поштује! Своје воли туђе поштуј!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here