Ruska pomoć ipak prolazi

0

Ruski vozači otvorili kamione

Ukrajinska artiljerija ponovo je gađala Donjeck zabranjenim oružjem – fosfornom municijom. Po rečima predstavnika Donjecke narodne republike, poginulo je najmanje 11 civila, a osmoro je ranjeno. Slično je bilo u Slavjanskom i u još nekoliko gradova Donbasa. Kasetne bombe padaju na sve strane. U Gorloviki je poginulo troje ljudi od eksplozije rakete koja je pogodila automobil.

SAD ukorile Kijev

Uvid
Kijev i neki zapadni zvaničnici smatraju da bi konvoj mogao biti pokriće za ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju, što je Moskva opisala kao "apsurdno". Izveštačima stranih i ruskih medija pokazan je, u Rostovskoj oblasti, tovar iz ruskog humanitarnog konvoja za Ukrajinu. Novinari su sami birali kamione koje će pregledati. Bilo je otvoreno oko 20 vozila, u kojima su se nalazili prehrambreni proizvodi, dečja hrana, voda, lekovi i mobilni dizel-generatori.

 

Krimski govor
Govor ruskog predsednika Vladimira Putina, pred poslanicima i ministrima na Krimu, govori o tome da Rusija ne želi konfrontaciju sa Zapadom, ocenjuju zapadni mediji. Retorika ruskog predsednika bila je "uzdržana", kažu i nude ocenu da Putin "šalje poruku Zapadu sa Krima, predlaže pregovore, ali sa pozicije jake zemlje".

 

Opet o gasu
Predsednici Rusije, Ukrajine i Evropske komisije postigli su dogovor da se održe razgovori o pitanjima snabdevanja gasom i trgovinskog sporazuma EU i Ukrajine, paralelno s naporima na stabilizaciji bezbednosne situacije u Ukrajini.

SAD su pozvale kijevske vlasti da na jugoistoku Ukrajine ne koriste teško naoružanje, da pokažu uzdržanost i misle na moguće civilne žrtve. "Mi pratimo situaciju. Ukazali smo na značaj pokazivanja uzdržanosti kako bi se žrtve među civilnim stanovništvom svele na minimum", rekla je portparolka Stejt departmenta Mari Harf, ali je istovremeno dodala da SAD podržavaju operaciju Kijeva, čiji je glavni cilj da oslobode gradove od separatista.
I rusko Ministarstvo spoljnih polova pozvalo je zaraćene strane u Ukrajini da što pre prekinu vatru. Kako se navodi u saopštenju, to je potrebno da bi se garantovala bezbednost humanitarne akcije.

Sporni konvoj
Konačno je postignut dogovor o ruskoj humanitarnoj pomoći. Ukrajinski graničari ušli su juče u Rusiju da bi izvršili inspekciju konvoja ruske humanitarne pomoći. Graničari proveravaju tovar na ruskoj teritoriji, na lokaciji preko puta ukrajinskog graničnog mesta Izvarine, koje je pod kontrolom proruskih snaga.
Kako je saopšteno, graničnu i carinsku kontrolu humanitarne pomoći vršiće nadležni organi Ukrajine, uz saradnju i monitoring Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Oebsa. Pomoć će na odredištima isporučivati isključivo saradnici Crvenog krsta.
Konvoj ruske humanitarne pomoći, koji čini 280 šlepera, stajao je dva dana u blizini graničnog prelaza, pošto Moskva i Kijev nisu mogli da se dogovore o ulasku konvoja na ukrajinsku teritoriju. Rusija je saopštila da se u konvoju nalazi 2.000 tona vode, hrane za bebe i druge pomoći za stanovnike u istočnoj Ukrajini, gde traje sukob između ukrajinskih i proruskih snaga.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here