EPA/Justin Lane
Predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja

Moguća isporuka Izraela PVO sistema “patriot” Ukrajini imaće političke posledice, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, komentarišući pisanje “Fajnenšel tajmsa”, koji je, pozivajući se na izvore, objavio da ministri i visoki zvaničnici SAD, Izraela i Ukrajine razmatraju predavanje “patriota” Kijevu.

– Bilo čije oružje koje se šalje Ukrajini na kraju će biti uništeno, kao i sve drugo naoružanje Zapada i SAD. To je očigledno. Ali, pretpostavljam da to, naravno, može imati i određene političke posledice – odgovorio je Nebenzja na konferenciji za novinare na pitanje o tome kako ovakav razvoj događaja može da se odrazi na izraelsko-ruske odnose.

Diplomata je takođe rekao da se, uprkos izjavama bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, ukrajinski sukob ne može regulisati za samo jedan dan.  Tramp je ranije više puta govorio da bi u slučaju njegovog reizbora na poziciju američkog predsednika rešio sukob Rusije i Ukrajine za samo 24 sata.

Nebenzja je pored toga najavio da će Rusija tokom svog predsedavanja Savetom bezbednosti UN održati sednice o Siriji, Jemenu i Libanu. On je prokomentarisao i da nijedan element rezolucije SB UN o postepenom prekidu vatre u Gazi nije bio ispunjen, te da će situacija u Palestini ostati u centru pažnje Saveta tokom predsedavanja Rusije.

Rusija je od 1. jula predsedavajuća Saveta bezbednosti UN na mesec dana.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here