Rusija šalje majmune na Mars

0

Majmuni astronauti: Glavni aduti Rusa za povratak u kosmos
 

Tokom 520-dnevne misije, o majmunima će se brinuti robot koji će ih hraniti i čistiti. Rusi su izjavili da je slanje ljudi rizično zbog dužine puta, ali i kosmičkog zračenja.

 

Ovo nije prvi put da Rusi žele da lansiraju majmune u svemir. To su već ostvarili 1983. godine, kada su ih uspešno poslali u orbitu.

 

"Imamo planove da se ovako vratimo u svemir", izjavio je Zurab Mikvabia, direktor Instituta za eksperimentalnu patologiju i terapiju u Gruziji. Ta institucija je nabavljala majmune za ruske svemirske projekte 80-ih.

 

Mikvabia dodaje kako se Institut već nalazi u pregovorima s ruskom Akademijom za kosmonautiku oko pripremanja majmuna za simuliranu misiju do Marsa koja će postati temelj za stvarno lansiranje.

 

Takva bi misija bila svojevrsni nastavak projekta "Mars-500", nastalog u saradnji ruske i evropske svemirske agencije (ESA), u kojem je ranije ove godine šest dobrovoljaca bilo zatvoreno u kapsuli u Moskvi na 120 dana kako se simuliralo putovanje do Marsa.

 

"Ranije je ovaj program bio usmeren na slanje kosmonauta u svemir. Ali uzevši u obzir dužinu puta do Marsa i uticaj kosmičkog zračenja protiv koga nemamo adekvatnu zaštitu, odlučeno je da bi bilo bolje poslati majmune", objasnio je Mikvabia.

 

Procene dužine putovanja do Marsa zavise od vrste misije, a ESA predlaže ‘kružno’ putovanje koje bi trajalo 520 dana, ili oko godinu i po.

 

Ukoliko Rusija nastavi s realizacijom planova za slanje majmuna do Marsa, gruzijski  Institut bi postao zatvorena ‘biosfera’ u kojoj će životinje biti držane na duži period da bi se tako pripremile za svemirsko putovanje.

 

 

Životinje u svemiru

 

Još 1940. pojedine države su eksperimentalno slale rakete u svemir. Te su rakete nosile putnike iz životinjskog carstva, s obzirom da se nije znalo kakve opasnosti očekuju buduće astronaute.

 

SAD su još 1946. godine u V2 raketi lansirale u svemir voćne mušice. Ista raketa je 1949. godine u svemir ponela majmuna. Brojni su majmuni poslati u svemir u sledećih nekoliko decenija, snabdeveni posebnim senzorima i napravama koje su merile njihove životne funkcije.

 

Able i Baker su 1959. godine postali prvi majmuni koji su uspeli da prežive let u svemir. Od 1950. godine nadalje, SAD su u svemir masovno slale miševe.

 

 

 

Godine 1960. Sovjetski je Savez u svemir lansirao dva psa: Belku i Strelku koje su se kući vratile žive, da bi 1957. u "Sputniku 2" u svemir poslali Lajku kerušu koja nije bila te sreće.

 

I Lajka i mnoge druge “svemirske životinje” stradale su tokom svojih putovanja. Mnoge od njih su namerno žrtvovane – poput Lajke – s obzirom da za Sputnik 2 nije bio predviđen povratak na Zemlju.

 

 

Od ostalih životinja u svemir su eksperimentalno slali i žabe, mačke, ose, kornjače, ribe, paukove, puževe i mrave.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here