EPA/Gavriil Grigorov

Ministarstvo za hitne situacije Ruske Federacije proglasilo je u petak federalno vanredno stanje u regionu Kursk nakon velikog ukrajinskog upada ove nedelje, javlja Rojters, i dodaje da je Rusko ministarstvo odbrane istog dana objavilo da njegove snage “nastavljaju da odbijaju” ukrajinski pokušaj proboja u region Kursk.

Rojters podseća da se ruske snage bore sa ukrajinskim trupama četvrti dan nakon što su proukrajinske snage u utorak probile rusku granicu.

Ista agencija prenosi da je u petak na društvenim mrežama objavljen video-snimak, a potvrdio ga je Rojters, koji prikazuje konvoj uništenih ruskih vojnih kamiona duž auto-puta u regionu Kursk na jugu Rusije. Na snimku se može videti 15-ak kamiona, uključujući i jedan sa oznakom Z koju Rusija koristi kao simbol svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Rojters je uspeo da potvrdi lokaciju kao selo Oktjabrskoje, na osnovu rasporeda zgrada, drveća i ulica, ali nije mogao tačno da utvrdi kada je video snimljen.

Napad na vojni aerodrom

Ukrajina je u petak objavila da je tokom noći gađala ruski vojni aerodrom u regionu Lipeck u južnoj Rusiji, oštetivši zalihe navođenih bombi, prenose agencije.

Guverner Lipecka Igor Artamonov na mrežama je pisao o “masovnom” napadu bespilotnim letelicama tokom noći, a ruske državne novinske agencije potvrdile su da je aerodrom bio u plamenu, piše agencija AFP. Artamonov je otkazao nekoliko javnih događaja u regionu i izdao naloge za evakuaciju za okruge u blizini vazdušne baze.

“Zabeleženo je nekoliko izvora paljenja, izbio je veliki požar i primećene su višestruke detonacije”, objavila je kijevska vojska u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters i dodaje da je objavljeno da su ruski avioni Su-34, Su-35 i MiG-31 bazirani na aerodromu.

Desetine dronova iznad Krima i Rusije

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom noći uništilo 75 ukrajinskih bespilotnih letelica, uključujući 19 iznad regiona Lipeck i sedam iznad Kurska. Nekoliko nautičkih dronova koji su išli prema Krimu je, takođe, uništeno, navodi se.

Ovonedeljni upad proukrajinskih snaga na teritoriju Rusije čini se kao najveći i najznačajniji od februara 2022. godine kada je Moskva pokrenula otvorenu invaziju na južnog suseda. Ruski zvaničnici su naveli kako je približno 1.000 ukrajinskih vojnika i više desetine oklopnih vozila i tenkova učestvovalo u početnom napadu u regionu Kursk.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here