Pixabay
Glavni grad Finske Helsinki

Ruska ambasada u Finskoj pozvala je političku elitu u toj zemlji da razmisli o posledicama raspirivanja antiruske histerije u državi.

„Morali smo da obratimo pažnju na objavu jednog od vodećih analitičara Instituta za spoljnu politiku Finske Čarlija Salonijus-Pasternaka na mreži ‘X’ u kojoj je otvoreno pozvao da se službeni automobili ruskih diplomata u Helsinkiju oštećuju građevinskim mašinama i da se polivaju farbom. Uz tekst je objavio i snimak jednog od vozila ruske ambasade“, navodi se u saopštenju ruske diplomatske misije.

Kako se navodi, objave brojnih službenika finskog Instituta za spoljnu politiku i ranije su bili usmereni na podsticanje rusofobičnih osećanja i ratne psihoze.

„Međutim, poziv Salonijus-Pasternaka na banalni vandalizam i kršenje Bečke konvencije i finskih zakona prelazi sve granice. Šta još da očekujemo? Pozive da se pale ruske knjige i slike Ilje Rjepina? Da se ruskim državljanima u Finskoj oduzmu sva prava i da se pošalju u koncentracione logore? Sve se to već dešavalo u istoriji i to su njene crne stranice“, konstatuju ruske diplomate.

Ističe se da ovo nije „uobičajena situacija“.

„Situacija je dramatična jer se Institut za spoljnu politiku smatra vodećim nacionalnim istraživačkim centrom u sferi međunarodnih odnosa i radi pod pokroviteljstvom parlamenta i Ministarstva spoljnih poslova Finske. Nadamo se da će politička elita u Finskoj razmisliti o posledicama do kojih može da dovede dalje neodgovorno raspirivanje antiruske histerije u zemlji“, poručuje ruska ambasada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here