EPA/Sergei Ilnitsky

Ukrajina je terorističkim aktivnostima u Kurskoj oblasti stavila na dugoročnu pauzu temu mirovnih pregovora, izjavio je specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Rodion Mirošnik.

– Konstatovano je da je Ukrajina upravo terorističkim dejstvima na kurskom pravcu u najmanju ruku stavila na dugoročnu pauzu kolosek vezan za mirovne pregovore. Mislim da je to učinjeno apsolutno svesno, jer je vođenje pregovora sa potpuno neadekvatnim protivnikom danas neprirodno – rekao je Mirošnik na brifingu.

Prema njegovim rečima, reakcija zapadnih zemalja na dejstva kijevskog režima u Kurskoj oblasti može da se okarakteriše kao “slepoća i gluvoća”.

Diplomata je dodao da Rusija održava zatvorene konsultacije sa prijateljskim državama na temu ukrajinskih napada na Kursku oblast.

Podsetimo, masovni napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Valerij Gerasimov izvestio je predsednika Vladimira Putina narednog da je ruska vojska zaustavila napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u dubinu ruske teritorije.

U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa. Lokalno stanovništvo se evakuiše u druge regione Ruske Federacije.

Prema informacijama ruskog Ministarstva odbrane od 13. avgusta, Kijev je od početka borbenih dejstava na kurskom pravcu izgubio više od 1.600 vojnika, 32 tenka i 23 oklopna transportera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here