wikipedia.org
Josip Broz Tito

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da grobnica Josipa Broza Tita neće biti izmeštena iz Kuće cveća u Beogradu.

– Josip Broz je deo naše istorije. Živeo je ovde, sahranjen je ovde i ostaće deo jugoslovenske i srpske istorije – rekao je Vučić za briselski “Politiko”.

Njegov partijski kolega Aleksandar Šapić, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Beograda, prethodno je izjavio će inicirati izmeštanje grobnice Josipa Broza Tita.

– To je ekstremno važna stvar za srpski narod i budućnost zemlje – rekao je Šapić.

On je predložio da se Tito, čiji grob se nalazi u Kući cveća u kompleksu Muzeja Jugoslavije, prebaci u njegovo rodno mesto Kumrovec u Hrvatskoj.

Josip Broz Tito bio je komandant jugoslovenske partizanske vojske u Drugom svetskom ratu, predsednik Saveza komunista Jugoslavije i doživotni maršal i predsednik nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Poštovaoci ga obilaze i 45 godina posle smrti

Josip Broz preminuo je 4. maja 1980, a zemlja čiji neprikosnoveni lider je bio raspala se u ratu početkom devedesetih.

Važio je za revolucionara koji je 1948. godine odbio ideju vođe Sovjetskog Saveza Josifa Visarionoviča Staljina da Jugoslavija bude pod kontrolom Moskve.

Od tada je Jugoslavija bila neutralna zemlja koja je svoju poziciju ozvaničila 1. septembra 1961. u Beogradu osnivanjem Pokreta nesvrstanih, organizacije sa 120 država koje nisu želele da se opredele za Istok ili Zapad tokom Hladnog rata.

Njegov rođendan, 25. maj, u SFRJ je slavljen kao Dan mladosti uoči kog je štafeta nošena širom zemlje do finalne manifestacije u Beogradu – sleta na stadionu Jugoslovenske narodne armije. Na taj datum, kao i na dan njegove smrti 4. maja, poštovaoci njegovog lika i dela do danas posećuju beogradsku Kuću cveća.

Gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je i da bi sa Kalemegdana u Beogradu trebalo izmestiti Grobnicu narodnih heroja u kojoj počivaju partizanski i komunistički lideri Moša Pijade, Ivo Lola Ribar, Đuro Đaković i Ivan Milutinović.

Ispod njihovih bisti na memorijalu se nalazi natpis “Smrt fašizmu – sloboda narodu”.

Beograd je Grobnicu heroja 1983. godine proglasio zaštićenim spomenikom kulture.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here