Printscreen/Youtube
Šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da dobrovoljačke vojne jedinice treba da potpišu ugovore s njim do 1. jula da bi stekle legalan status, što šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin odbija da učini.

U poslednjih pola godine ruske invazije na Ukrajinu, Jevgenij Prigožin postao je medijski najviše profilisana ličnost. Njegove video objave na društvenim mrežama, u kojima iznosi tvrdnje o vojnim napredovanjima vojske, na čijem je čelu, postale su važan izvor informacija o stanju ruske armade u Ukrajini.

Osim što je javnost obaveštavao o tome da redove Vagner grupe popunjava zatvorskim osuđenicima i da formacije na čijem je čelu vode snažne i beskompromisne borbe u Bahmutu, Prigožin je i, neretko, veoma kritički govorio o ruskom vojnom vrhu. Postao je, kako to zapadni analitičari primećuju, ironično naravno, jedina osoba koja javno iznosi kritički intonirane stavove o ruskoj armiji bez ikakvih pravnih i zakonskih posledica.

Kako je Rojters kontinuirano pisao, Prigožin je u više navrata optuživao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i čelnika vojske u Ukrajini Valerija Gerasimova za nesposobnost i namerno nedovoljno snabdevanje Vagnerovih jedinica koje se bore u Ukrajini.

Sukob između Jevgenija Prigožina i ruskog vojnog vrha kulminirao je prošlog vikenda kada je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da dobrovoljačke vojne jedinice treba da potpišu ugovore sa tim ministarstvom do 1. jula da bi stekle legalan status. Kako je izvestio BBC, Prigožin je odgovorio promptno poručivši da Vagner neće potpisati ugovor sa ministarstvom.

Produbljen sukob

Prigožin je, kako izveštava Rojters, produbio svoj sukob sa Ministarstvom odbrane poručivši da nije siguran da će pripadnici Vagnera nastaviti da se bore u Ukrajini. Odgovarajući na pitanja novinara, Prigožin je naveo da nije siguran da će Vagner biti konkretno angažovan u Ukrajini.

– Vagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom – rekao je Prigožin u odgovoru na zahtev za komentarom saopštenja ministarstva odbrane. “Šojgu ne može pravilno upravljati vojnom formacijom”.

Insistirao je na tome da je njegova grupa dobro integrisana sa ruskom vojskom, ali je rekao da bi njena efikasnost bila narušena ako bi morali da izeštavaju ministra odbrane.

Novinar BBC Met Marfi je, analizirajući poslednji sukob između Prigožina i ruske vojske, utvrdio da se “čini da je je Rusija krenula u preuzimanje direktne kontrole nad Vagnerom“.

Ko će pobediti u “ratu unutar Kremlja” tek treba da se vidi, pišu zapadni mediji, ali jasno je da je od svih učesnika sukoba – Šojgu, Gerasimov, Prigožin – lider Vagnera osoba sa najizraženijim političkim ambicijama.

2 COMMENTS

  1. To su placenici, a ne dobrovoljci. Ima njih malo vise – nije samo Wagner. I nesto nikako da pokore Ukrajinu. Ah da, mrski i truli Zapad ne da. Pa kad je vec tako truo onda ga je lakse dokrajciti? Ali eto, kako pokoriti Ukrajinu? Kako se ono bese ova putinova akcija zvala? Ah da: Specijalna akcija denacifikacije Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here