Tanjug/AP

Moskovske trupe ponovo su zauzele desetak naselja u Kurskoj oblasti, tvrdi ruski general-major; bez komentara iz Ukrajine.

Viši vojni komandant kazao je d su ruske snage pokrenule veliku kontraofanzivu u Kurskoj oblasti, tvrdeći da su osvojile neke teritorije koje su ukrajinske snage zauzele prošlog meseca.

General-major Apti Alaudinov, govoreći ruskoj novinskoj agenciji Tass, rekao je da su se kampanjom uspešno potisnule ukrajinske trupe iz “približno 10 naselja” koja su zauzeli Ukrajinci u zapadnom ruskom regionu.

“Situacija je dobra za nas”

– Situacija je dobra za nas – rekao je Alaudinov, koji komanduje čečenskim specijalnim snagama Ahmat koje se bore u Kursku.

Tvrdnje ruskog oficira ponovilo je nekoliko proruskih ratnih blogera koji izveštavaju o ruskoj kontraofanzivi u Kursku. Uticajni bloger Juri Podoljaka naveo je da su ruske snage zauzele nekoliko sela na zapadu dela Rusije koji je zauzela Ukrajina, potisnuvši ukrajinske snage istočno od reke Malaja Loknija južno od Snagosta.

Izjave nije bilo moguće nezavisno proveriti, dok Ukrajina nije komentatisala.

Tvrdnje sa prve linije fronta dolaze mesec dana nakon što su ukrajinske snage izvele najveći strani napad na Rusiju od Drugog svetskog rata, probivši granicu prema Kursku potpomognute rojevima bespilotnih letelica, teškim naoružanjem i artiljerijom, od kojih su neka oružja zapadne proizvodnje.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je napad bio pokušaj da se rat donese u Rusiju, da se ruski predsednik Putin prisili na mir i da se stvori tampon zona kako bi se sprečili ruski napadi na susedni ukrajinski region Sumi.

Ruski napredak u Donbasu

On je rekao da, od prošle sedmice, ukrajinske snage kontrolišu 100 naselja u regionu, koji se prostire na području većem od 1.300 kvadratnih kilometara.

Međutim, iznenadni napad Ukrajine u zapadnoj Rusiji nije učinio mnogo da poništi uspehe Moskve u istočnoj Ukrajini, s ruskim snagama koje su postojano napredovale u ratom pogođenom regionu Donbas.

Govoreći na državnoj TV u utorak, sekretar ruskog Saveta bezbednosti Sergej Šojgu rekao je da su ruske snage samo ubrzale svoju ofanzivu u Donbasu od avgusta, zauzevši od tada približno 1.000 kvadratnih kilometara.

Šojgu, koji je angažovan u centru kreiranja politike Kremlja, dodao je da Moskva neće pregovarati sa Kijevom sve dok su ukrajinske snage na ruskom tlu, što je stav za koji je rekao da ga ima i ruski predsednik Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here