pixabay.com
Moskva

Kina jasno razume ko je pravi podstrekač sukoba u Ukrajini, Peking ne učestvuje u pseudomirovnim konferencijama, izjavio je ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov povodom predstojeće 75. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa.

– Kineski prijatelji su u više navrata, javno i na različitim nivoima saopštili da jasno razumeju ko je pravi izazivač sukoba u Ukrajini i ko stalno doliva ulje na vatru, ometajući napore da se pronađe mirno rešenje situacije. To nije apstraktan stav – rekao je Morgulov u intervjuu za Sputnjik.

On je konstatovao da se u praktičnom smislu to izražava u odbijanju učešća na “pseudomirovnim konferencijama” koje organizuju Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji, a koje su organizovane isključivo sa ciljem da proguraju ultimativnu „formulu mira“, čija bi realizacija mogla da dovede samo do eskalacije konfrontacije.

Morgulov je primetio i da je antiruska i antikineska agenda „pogodno pokriće za ekspanziju NATO u Azijsko-pacifičkom regionu“.

Prema njegovim rečima, veze između Rusije i Kine su efikasnije od klasičnih saveza iz doba Hladnog rata. Kako kaže, danas su glavne odlike rusko-kineskih odnosa ravnopravnost – nema „vođe“ i „sledbenika“, kao i nemešanje u unutrašnje stvari.

Ambasador je dodao da trgovinske veze između Moskve i Pekinga demonstriraju snažnu dinamiku, uprkos pokušajima Zapada da ih ometa.

Rusija i Kina 2. oktobra obeležavaju 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Sovjetski Savez je prva država koja je priznala Narodnu Republiku Kinu već sledećeg dana nakon njenog proglašenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here