pixabay

Ruski ambasador u Albaniji Aleksej Zajcev saopštio je da prema podacima kojim raspolaže ambasada ukrajinske pilote ne obučavaju za avione F-16 u novoj taktičkoj vazduhoplovnoj bazi NATO-a u gradu Kučova na albanskoj teritoriji. Kako je naglasio, tamo nema takvih aviona.

– Modernizacija tog objekta se nastavlja. Planirano je da se aerodrom koristi kao pomoćna baza za taktičku avijaciju Združenog vazduhoplovstva NATO-a. Danas, koliko je nama poznato, nema govora o tome da se ona uvrsti u spisak objekata Alijanse u kojima se može organizovati obuka pilota borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, kao što nema ni samih lovaca F-16 – rekao je Zajcev za Sputnjik.

On je dodao da su u gradu Kučova trenutno raspoređene bespilotne letelice “bajraktar TB2” kupljene od Turske.

Igre NATO na Balkanu opasne po region

Prema njegovim rečima, povećanje infrastrukture NATO na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, vodi samo ka većoj vojno-političkoj napetosti u Evropi i nekontrolisanom povećanju rizika u sferi bezbednosti.

On je naveo i konkretne infrastrukturne objekte NATO: otvaranje prve taktičke baze NATO na Balkanu u martu, planirana modernizacija luke Drač između ostalog i zbog potreba Združenih pomorskih snaga NATO, učešće zvanične Tirane u projektu panevropskog “Koridora 8” do Bugarske koji može biti upotrebljen i za vojne ciljeve.

– Zapadni Balkan je izraziti primer neokolonijalnih ambicija SAD i EU koji koriste region za svoje geopolitičke igre i promovišu ideologiju NATO-centričnosti, opasnu po regionalni mir i stabilnost, nastoje da sebi potčine lokalne elite, narušavajući suverenitet balkanskih država – rekao je Zajcev.

Kao primer on je naveo subverzivnu delatnost protiv Srbije koju pokušavaju da okrenu protiv Rusije i da odustane od nacionalnih interesa, kao i BiH gde zapadne zemlje rade na rušenju Dejtonskog sporazuma i pokušavaju da se mešaju u unutrašnja pitanja preko tzv. visokog predstavnika.

– Poseban problem je Kosovo. Tokom niza godina pregovaračkog procesa uz učešće Beograda i Prištine i posreodvanje EU i SAD, Vašington i Brisel imaju jedan te isti cilj – da iz rešavanja ovog problema isključe jedinu legitimnu osnovu – Rezoluciju SB UN 1244, prinude Srbiju da prizna Kosovo – istakao je ruski ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here