pixabay.com

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arktik LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankadž Džain.

– Nećemo kupovati tečni prirodni gas iz projekta Arktik LNG 2. Ne kupujemo nijednu robu koja je podložna sankcijama. Nećemo dirati ništa za šta su zemlje uvele tako opsežne sankcije – rekao je Džain, prenosi Rojters.

Zapadne zemlje uvele su sankcije projektu Arktik LNG 2 zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Sjedinjene Države su sankcionisale stotine pojedinaca i entiteta koji podržavaju vojne napore Rusije. Među njima su kompanije koje podržavaju razvoj Arktik LNG 2.

Postrojenje Arktik LNG 2 muči se da pronađe kupce, što koči planove Moskve da poveća izvoz LNG-a. Fabrika je od avgusta poslala pet pošiljki sa flotom u senci, ali gorivo još nije isporučeno nijednoj zemlji.

Iako Nju Delhi neće kupiti LNG, neke kompanije sa sedištem u Indiji pomažu floti u senci koja izvozi gorivo.

Ministar Džain je rekao da nije upoznat sa umešanošću indijskih kompanija u transport sankcionisanog ruskog tereta.

– Imamo otvoren dijalog sa SAD – izjavio je on.

Indijski ministar je rekao i da njegovoj zemlji ruski tečni gas nije potreban jer ima dugoročne ugovore sa Katarom i SAD, a povećava i sopstvenu proizvodnju.

Stručnjaci smatraju da će Moskvi biti teško da poveća izvoz LNG. Navode da su Rusi morali značajno da smanje izvoz jer ne mogu da dobiju građevinsku opremu i transportne brodove.

Tečni prirodni gas iz projekta Arktik LNG 2 bio je veoma važan za ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi mogao da snabdeva Indiju i Kinu.

Odluka Indije je veliki udarac. Indija je od početka rata u Ukrajini postala ključni trgovinski saveznik Rusije. Indija kupuje najviše ruske sirove nafte i plaća je po sniženim cenama. Međutim, ovaj trgovinski odnos postaje sve složeniji.

– Ruski izvoz nafte suočava se sa dugoročnim izazovima. Ruske rafinerije su i dalje meta ukrajinske vojske, a izvoz nafte podleže sankcijama Zapada – objašnjava Markus Fišburn iz bezbednosne kompanije S-RM.

– Ovo se dešava u kontekstu oslabljenog svetskog tržišta i, pre svega, usporavanja kineske ekonomije, što je ključno za Rusiju – dodao je Fišburn.

2 COMMENTS

  1. СЛУГЕ БИЛИ СЛУГЕ ОСТАЛИ
    ЗАТО РАДО ПРЕПРОДАЈУ
    ТУ ИСТУ НАФТУ
    ЗАПАДНИМ КЛИЈЕНТИМА
    И ЗАРАЂУЈУ ДОБАР НОВАЦ
    ОГАВНА
    ПОЛИТИКА
    ПРЕУЗИМАЈУ ОД ЗАПАДА
    ЖАЛОСНО

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here