Rusi spremaju povratak Krima

0

Proruske aktivistkinje ikonama na zlo

Deo naoružanih osoba koje su zauzele aerodrom u Simferopolju, glavnom gradu ukrajinskog poluostrva Krim, povukao se. Nekolicina naoružanih muškaraca koji su rekli da su "odred samoodbrane" napustili su tokom jučerašnjeg dana simferopoljski aerodrom na Krimu.
Neidentifikovana grupa, naoružana i obučena u uniforme bez ikakvih oznaka njihove pripadnosti, zauzela je tokom noći između četvrtka i petka dva glavna aerodroma na Krimu, onaj u Sevastopolju i onaj u Simferopolju. Pošto su upali u zgrade aerodroma, među terminale, te trupe su patrolirale i oko aerodroma.
"Mi smo prosti ljudi, dobrovoljci…", izjavio je jedan od njih.

Uskoro vanredno
stanje na Krimu?

Ukrajinski Nacionalni savet bezbednosti i odbrane razmatrao je juče uvođenje vanrednog stanja u Autonomnoj Republici Krim, izjavio je sekretar tog saveta Andrej Parubij. On je rekao da je ovo jedna od varijanti koje se razmatraju. "Iz pravne tačke gledišta, takav scenario pruža priliku za upotrebu vojske", dodao je Parubij.

 

Rusi negiraju
Ruska Crnomorska flota demantovala je juče da su njene snage umešane u zauzimanje ili blokadu vojnog aerodroma Belbek u ukrajinskom regionu Krima.

Oni su zvaničnicima aerodroma objasnili da su tu kako bi obezbedili bezbednost. Međutim, nova vlada u Kijevu nije poverovala u tu priču već tvrdi da su to pripadnici ruske vojske, zbog čega je zatražena i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.
– Treba ukinuti Sporazum iz Harkova o ostanku Crnomorske flote u Ukrajini – rekao je juče poslanik ukrajinskog parlamenta Oleg Ljaško.
"Zbog stava Rusije prema Krimu, Sporazum iz Harkova treba odmah odbaciti", rekao je Ljaško.
U aprilu 2010. godine, predsednici Rusije i Ukrajine, Dmitrij Medvedev i Viktor Janukovič, potpisali su sporazum prema kojem bi Kijev dobijao desetogodišlji popust na ruski gas. Zauzvrat, Janukovič se saglasio da će produžiti izdavanje baze Crnomorskoj floti u Sevastopolju za 25 godina. U junu iste godine potpisali su i Zakon o ratifikaciji Sporazuma o produženju prisustva Crnomorske flote na Krimu posle 2017. godine za još 25 godina.
Ukrajinski parlament je juče izglasao rezoluciju kojom se pozivaju SAD i Velika Britanija da garantuju suverenitet zemlje, a povod im je zauzimanje dva aerodroma na Krimu.
Međutim, garant nezavisnosti je već poznat i to je trojka koju, pored dve pomenute zapadne sile, čini i Rusija, na osnovu Memoranduma iz Budimpešte potpisanog 1994. godine, pošto je prethodno Ukrajina odustala od svog nuklearnog naoružanja (zaostalog u silosima posle raspada Sovjetskog Saveza).
Poslanici ruske državne Dume predlažu da se pojednostave pravila prijema novih subjekata u sastav federacije, čime Krimu otvaraju put u Rusiju, piše list "Komersant" i navodi da će zbog događaja u Ukrajini, parlamentu u Moskvi biti predloženo da pojednostavi ne samo davanje ruskih pasoša Ukrajincima, već i proceduru pripajanja novih subjekata Federacije Rusiji.
Sadašnji zakon predviđa da se odluka o pripajanju Rusiji druge zemlje ili njenog dela, realizuje na osnovu "uzajamne saglasnosti Moskve i te druge države", koji se potvrđuje međunarodnim sporazumom. Sada se predlaže da se procedura pojednostavi tako što će za pripajanje teritorije biti dovoljno "izražavanje volje naroda", izraženo, na primer, u formi referenduma.
Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je da SAD očekuju da će se Rusija uzdržavati od bilo kakvih poteza koji mogu biti pogrešno protumačeni ili "mogu da dovedu do pogrešnog zaključka u ovom delikatnom trenutku" i dodao da Rusija mora biti transparentna u vezi sa vojnim vežbama duž granice s Ukrajinom.
Potpredsednik SAD Džo Bajden rekao je u telefonskom razgovoru novopostavljenom ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku da SAD pozdravljaju formiranje nove vlade. Bajden je Jacenjuku kazao da će SAD pružiti punu podršku Ukrajini. Bela kuća je pri tom poručila da se ukrajinski predsednik Viktor Janukovič bekstvom iz Kijeva odrekao vlasti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here