Tanjug/AP

Petomesečno čekanje da američki Kongres odobri 61 milijardu dolara vojne pomoći Ukrajini verovatno im je prouzorokovalo trajne posledice koje će se osećati na prvim linijama ratišta još mesecima.

Ruske snage iskoristile su “artiljerijsku sušu” koja je drastično umanjila sposobnosti ukrajinske odbrane od decembra kako bi napredovale na istočnom ratištu blizu Avdejevke, postigavši najveći napredak od prvih meseci rata.

Napredak ruskih snaga podstakao je upozorenja visokih ukrajinskih vojnih funkcionera o mogućoj pretnji linijama snabdevanja i logističkim centrima na istoku, koji su sada opasno blizu dometa nadmoćne ruske vatrene moći.

Veliko napredovanje uoči očekivane ruske ofanzive

Mračne vesti o napretku dolaze uoči očekivane ruske ofanzive krajem maja, koja bi mogla ugroziti ukrajinske snage u istočnom regionu Donjecka i teško izvojevane, iako skromne, uspehe prema lučkom gradu Marijupolju.

Rusija je bacila ogromne resurse na slabu ukrajinsku odbranu preko istočnih linija fronta, gurajući se prema tri ključne tačke: vitalnom vojnom centru Pokrovsku zapadno od Avdejevke, kao i lokacijama na strateškim uzvisinama, kao što su Časov Jar blizu Bahmuta i Kurakova na jugoistoku.

Rusi nisu stali na Avdejevki, odmah su krenuli dalje

Ukrajina je 17. februara objavila da se povukla iz Avdejevke, istočnog grada za koji borbe vode celu deceniju. Rusija je, prema dostupnim informacijama, žrtvovala hiljade vojnika kako bi ga zauzela. No, napredovanje ruskih snaga nije stalo na Avdejevki.

Tokom sledećih 10 sedmica, kao što pokazuje analiza ukrajinske posmatračke grupe DeepStateMap, ruske snage polako su zauzimale selo za selom zapadno od grada, iskoristivši neuspeh Kijeva da izgradi utvrđenja, ali i nevoljnost da javno iznese razmere svojih teritorijalnih gubitaka u tom području.

Najveći ruski napredak od prodora kod Severodonjecka pre skoro dve godine

Tek je u nedelju vrhovni ukrajinski vojni komandant Oleksandr Sirski priznao pad niza sela za koje su njegovi podređeni danima insistirali da se za njih još uvek vode borbe. To je potvrdilo da su ruske snage u nešto više od dva meseca postigle najveći i najbrži napredak od prodora kod Severodonjecka u julu 2022.

Ukrajinsko oklevanje da prizna te gubitke dovelo je do javnih kritika nekih proukrajinskih vojnih blogera i analitičara. DeepStateMap, koji svakodnevno ažurira situaciju na prvoj liniji ratišta, pokazao je značajne gubitke u blizini Avdejevke.

Jedan od osnivača grupe, Ruslan Mikula, rekao je za CNN da su progovorili jer su smatrali da vojni portparol ima priliku da proveri stvarnu situaciju, ali on i dalje daje neistinite informacije i to potkopava njihov kredibilitet.

Ukrajinci su sada posebno ranjivi

Mikula je rekao da je rusko napredovanje blizu Očeretinea, sela koje je Rusija zauzela proteklih sedmica zapadno od Avdejevke, “zasad taktički uspeh”, ali bi “mogao postati strateški”.

– U trenutnoj situaciji biće vrlo teško zaustaviti neprijatelja jer se probija tamo gde odbrana nije obraćala dovoljno pažnje – rekao je on.

Rekao je da postoji nedostatak odbrambenih utvrđenja duž Avdejevke na celom levom boku – što bi zapravo značilo da su otvorene ravnice sada ranjive gotovo do ključnog auto-puta koji vodi do strateškog ukrajinskog centra Pokrovsk.

U poslednjem saopštenju ukrajinskog glavnog štaba stoji da njihove snage brane niz sela mnogo bliže Pokrovsku nego što su priznavali ranije.

Zelenski traži hitnu dostavu zapadne pomoći

Predsednik Vladimir Zelenski je prekjuče u obraćanju zahtevao “značajno ubrzanje zapadnog snabdevanja kako bi se značajno ojačale sposobnosti vojnika.” Rekao je da je odbrani Kijeva potrebna snaga koja se mora dokazati u smeru Pokrovska, zajedno sa drugim opasnim linijama ratišta na jugu kod Kurakova, ali i na severoistoku u blizini Kupjanska.

Dalje rusko napredovanje prema Kurakovu na jugoistočnom delu te linije ratišta moglo bi ugroziti uspehe koje je Ukrajina postigla tokom letnje protivofanzive. Na severu, Rusija redovno bombarduje drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkov, ali takođe snažno gura duž ratišta u blizini Kupjanska, kako bi ponovo zauzela teritoriju koju je Ukrajina zauzela u munjevitoj protivofanzivi u kasno leto 2022.

Pad Časov Jara stvorio bi veliki problem

Ukrajinski funkcioneri takođe su javno upozorili na mogućnost pada Časov Jara, malog grada u blizini grada Bahmuta, koji su Rusi prvo brutalno razorili, a potom osvojili prošlog maja.

Časov Jar nalazi se na uzvišenju, a potpukovnik Nazar Vološin, portparol lokalne ukrajinske komande, rekao je prekjuče na ukrajinskoj televiziji da ruske snage nameravaju probiti duž kanala blizu njega i zauzeti ga kako bi stekle stratešku prednost nad vojno važnim obližnjim ukrajinskim gradovima.

– Za njih je jako važno da zauzmu Časov Jar pre nego što dobijemo inostranu pomoć, odnosno pre nego što se prekine aktuelni manjak municije – rekao je Vološin za ukrajinsku televiziju.

– Ako neprijatelj zauzme dominantna uzvišenja i okupatori se tamo učvrste, biće to veliki problem za nas, jer će se Kostjantinovka, Kramatorsk, Slovjansk i Družkovka odmah naći na udaru – zaključio je.

Ruski cilj osvajanja Donjecka je sve bliži realizaciji

Ako bi se ta četiri grada, koja se nalaze uz isti auto-put, našla pod ozbiljnom pretnjom, ruski cilj kontrole nad celim regionom Donjecka bio bi mnogo bliže ostvarenju.

Jurij Fedorenko, komandant jedinice bespilotnih letelica Achilles pri 92. zasebnoj jurišnoj brigadi u tom području, rekao je da su sledeća dva meseca označila “prozor mogućnosti” za ruske snage.

Rekao je da su ruske snage shvatile da će Ukrajina uskoro “imati potrebna sredstva protivvazdušne odbrane i potreban raspon municije koncentrisanog na prvoj liniji ratišta, što će onemogućiti neprijatelju izvršavanje zadataka intenzitetom koji ima sada”, prenosi Index.

4 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

  2. Trajne posledice su izginuli mladi ukrainci i rusi I njihovi majke i ocevi koji ce trajno celog zivota osecati tugu I gorcinu slovenskog bratoubilackog rata koji im je doneo strasne zrtve i razaranja na radost njihovih zlobnika

  3. СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА ЦАРСКО-КИЈЕВСКОЈ РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here