Kosovo online

“Radimo i posvećeni smo tome da 10. godišnjica Berlinskog procesa bude uspešna”, odgovorila je Vlada Kosova na pitanje da li razmatra zahtev Nemačke za ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije.

Ambasada Nemačke na Kosovu potvrdila je da je „bilo mnogo razgovora između nemačkih i kosovskih zvaničnika na ovu temu“, jer „Nemačka želi da postigne rezultate u vezi sa Ceftom na ovogodišnjem samitu Berlinskog procesa“.

Zahtev za ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije na Kosovo uputio je početkom septembra specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin uz obrazloženje da ova zabrana blokira rad Cefte.

On je rekao da bi Kosovo zbog ove zabrane moglo da ugrozi učešće u Berlinskom procesu – inicijativi koja ima za cilj da pomogne ekonomski razvoj šest zemalja Zapadnog Balkana i njihovo približavanje Evropskoj uniji.

Vlada Kosova donela je odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije sredinom jula 2023. godine iz, kako je rečeno, bezbednosnih razloga.

Tada je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca. Iako su u međuvremenu pušteni, odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije ostala je na snazi.

EU je u više navrata izjavila da je takva odluka kosovskih vlasti suprotna Cefta sporazumu i duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla je 1. oktobra, na pripremnoj konferenciji sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana, da su naredne dve nedelje odlučujuće za uspešno održavanje samita Berlinskog procesa.

– Zavisi od toga da li će biti postignut bilo kakav dogovor o primeni Cefte. Ima još posla da se to postigne – rekla je ona.

Predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna kaže da je odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije doneta iz bezbednosnih razloga pre više od godinu dana i da je vreme da se ozbiljno razmisli o njenom ukidanju.

– Svi su međusobno povezani. Zato je važno ukloniti sve prepreke, ne samo sa Kosova… Imamo problema i sa izvozom robe u Srbiju, jer ona ne priznaje fitosanitarnu dokumentaciju Kosova – kaže Rafuna.

Sa njim se slaže i ekonomista Safet Grdžaljiju, koji kaže da Vlada Kosova ne treba da „eksperimentiše” u regionalnoj ekonomskoj saradnji. Prema njegovim rečima, Kosovo mora da razume značaj evropskih ekonomskih integracija i nema „luksuz“ da političkim odlukama blokira regionalnu saradnju.

2 COMMENTS

  1. ХАЈДЕЕЕЕЕ
    ВИДИ КАКО ТА албанска НАЗОВИ
    ДЕМОКРАТИЈА
    ФУНКЦИОНИШЕ
    ПРЕКО берлина и вашингтона …

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here