Lj. Stojanović
Pljeskavica koja je oborila rekord

Kraj avgusta je u Leskovcu, tradicionalno rezervisan za Roštiljijadu, jedan od najvećih gastronomskih događaja na Balkanu.

Tokom sedam dana festivala, grad na Veternici je i više nego obično u znaku roštilja i drugih gurmanskih specijaliteta. Ako se uzme u obzir broj posetilaca, izlagača i pratećih sadržaja, sasvim je opravdano reći da Roštiljijada predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija u Srbiji. Ovogodišnju, 34. po redu Roštiljijadu, otvorili su predstavnici lokalne vlasti na nedavno izgrađenom Gradskom trgu u Leskovcu, mestu na kom su se i prošle godine održavali koncerti tokom trajanja gurmanskog festivala.

Spremanje gurmanluka u centru Leskovca

Bogat program

Roštiljijada je praktično počela uz bleh orkestar Isidora Zećirovića a posetioce je tokom noći zabavljao i Saša Matić. Muzički program festivala su svojim nastupima obogatili i grupa Zana, Uroš Živković, Sanja Vučić, Željko Vasić, kao i lokalni izvođači. Posetioci su mogli da uživaju u pljeskavicama, ćevapima, kobasicama, uštipcima i drugim specijalitetima sa roštilja po kojima je Leskovac poznat. Bilo je tu i leskovačke mućkalice, prasetine i jagnjetine sa ražnja, kao i svadbarskog kupusa, napravljenog u naročitim zemljanim posudama. Sem hrane, na štandovima su bili izloženi i proizvodi domaće radinosti, koje su mogli da pazare gosti. Prema procenama, i ove godine je njihov broj bio oko pola miliona.

Obaranje rekorda

Poseban događaj na svakoj Roštiljijadi je priprema najveće pljeskavice, što je učinjeno i ove godine, kad je oboren rekord u veličini ovog specijaliteta. Ovogodišnja najveća pljeskavica Roštiljijade je ujedno i najveća na svetu. Teška je 86,4 kilograma, a u prečniku je imala 220 centimetara, dok je nakon pečenja prečnik iznosio 210 centimetara. Debljina je iznosila 2 centimetra. Najveći specijalitet sa roštilja napravila je ekipa koju su činili Ljubiša Đorđević, Ivica Zdravković, Predrag Lazarević, Bojan i Stefan Cvetković. Oni su vratili u Leskovac rekord najveće ispečene pljeskavice, budući da je pre dva meseca slovenački devetočlani tim, koji je predvodio Mladen Bućan iz Kamnika, oborio prošlogodišnji rekord od 80 kilograma, jer je njihova pljeskavica težila 85 kilograma. Ivica Zdravković deveti put popravlja rekord u pravljenju najveće pljeskavice.

Roštilj isečen i podeljen deci

– Nije bilo stresa, ali mi je i drago da smo naš rekord popravili za više od šest kilograma. Ekipa nam je godinama ista, ekipa koja pobeđuje se ne menja. Idemo polako ka pljeskavici od 90 kilograma. Slovenci najavljuju da će napraviti veću, mi smo spremni i da odemo tamo ili da oni dođu ove pa da se takmičim direktno, da vidimo ko je bolji. Nije nemoguće da se u tom dvoboju napravi i pljeskavica od 100 kilograma – kazao je Ivica za “Vesti”. Rekordna pljeskavica je, po običaju, na kraju isečena i podeljena okupljenima, pre svega deci koja su je u slast pojela.

Posmatrači dobili svoje sledovanje roštilja

Pohvale rivala

– Naša pljeskavica je bila cela, dok je ova večerašnja malo pukla po sredini. Imali su tehnički problem, nisu dobro spojili skare. Ali, dobro, pravila su takva, svaka čast momcima da su to napravili, to nije lako napraviti i ja im čestitam. Već planiramo da dogodine malo popravimo ovaj rekord. Poznajući sebe, ograničenja u težini nema, nema granice – rekao je Mladen Bućan, doskorašnji rekorder, čestitajući ovogodišnjim pobednicima.

ČESTITAO POBEDNICIMA: Mladen Bućan

Takmičarski žar

Ljubiša Đorđević kaže za “Vesti” da mu prija osećaj trijumfa, a otkriva i tehničke detalje pripreme pljeskavice.

Pobednička ekipa sa peharom

– Za veću pljeskavicu će morati da se pravi veća skara, mislim da je ova mala. Mi smo i prvi put radili na ovoj visini, neko je predložio da se spusti niže, visina skare je sada bila nekih 45 centimetara, a mi smo navikli na 80. Imali smo mali problem, zbog velike težine su se odvojile skare, pa je pljeskavica malo pukla po sredini. Inače, nema vežbanja za ovako nešto, nego od Roštiljijade do Roštiljijade. Ko će da nam pokloni 86 kilograma mesa da vežbamo – u šali ističe Ljubiša. – Lepo je i što smo dobili konkurenciju u slovenačkoj ekipi. Sa nama je bio Mladen koji nam je i pozajmio pleh, jer bismo za tako nešto morali da izdvojimo 500-600 evra. Na našem plehu ne može da stane toliko mesa. Sad čekamo da oni povećaju rekord, njihova manifestacija je pre naše, pa onda ćemo mi da odgovorimo i tako idemo u nedogled – najavljuje buduće pohode Đorđević.