RTS

Roleks želi da unovči veliku potražnju i malu ponudu na tržištu tako što sada nudi i polovne satove u svom vodećem butiku u Ženevi.

Butik trenutno nema nove satove na zalihama, međutim, oni nude korišćene satove, takozvane “sertifikovane polovne” satove, ali za ozbiljno veliki novac.

Platinasta Dejtona iz 2020. godine, sa svetloplavim brojčanikom i braon keramičkim okvirom koji se kao nov prodaje po ceni od 74.400 švajcarskih franaka, ali je nedostupan, može se kupiti polovan za 110.000 franaka. Rolek je daleko najveći švajcarski brend satova, koji proizvodi više od milion komada godišnje.

Polovni satovi imaju Roleks sertifikat

Pre dve godine je Bloomberg pisao kako će Roleks početi da izdaje sertifikate o autentičnosti ovlašćenim dilerima koji prodaju polovne satove.

Ovaj potez bez presedana švajcarskoj kompaniji daje veći nadzor nad svojim proizvodima i podstiče tržište polovnih luksuznih atova vredno 20 milijardi dolara.

Očekuje se da će tržište luksuznih polovnih satova porasti na 35 milijardi dolara do 2030. godine, navodi Deloitte.

– Ovaj potez Roleksa pozdravlja se kao verovatno najznačajnija stvar koju je jedan proizvođač mogao da učini da legitimiše sekundarno tržište – kaže Džošua Ganjei, glavni izvršni direktor kompanije European Watch Company sa sedištem u Bostonu.

Predstavnici Roleksa u Ženevi rekli su da ovaj program ima za cilj da kupcima pruži “priliku da kupe zvanične polovne satove, a istovremeno imaju koristi od kvaliteta i izvrsnosti koji su sastavni deo brenda”.

Takođe otvara potpuno novi put prodaje za kupce Roleksa. Ranije ove godine je objavljeno da su cene za Roleks, Patek Philippe i Audemars Piguet pale za 23%. Prodavci polovne robe suočavaju se sa brojnim preprekama kako bi proširili ovo novo tržište.

Jedan je pronalaženje dovoljnog broja satova, uprkos činjenici da ih ima oko 30 miliona u opticaju. Drugi je pitanje profitabilnosti, jer ovlašćeni dileri obično zarađuju više od 30 odsto bruto marže na novom Roleksu.

Za korišćene satove, marža je mnogo manja, a u cenu mora da se uračuna i Roleksova naknada za autentifikaciju, koja obično iznosi oko 10-15% od prodajne cene.

Potražnja za većinom novih Roleks modela i dalje nadmašuje ponudu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here