Pexels
Ilustracija

Roditelji često nisu ni svesni da prave greške koje imaju tako ozbiljne posledice.

Odgajanje poštene i iskrene dece je ono čemu teži većina roditelja. Međutim, roditelji ponekad nisu ni svesni da svojim postupcima utiču na to da deca sve više imaju naviku da ih lažu.
Razumevanje ovih grešaka može pomoći roditeljima da ih izbegnu i počnu da se ponašaju drugačije prema deci.

Preterano reagovanje na greške

Kada roditelji oštro ili ljutito reaguju na greške svog deteta, opravdane ili ne, stvara se okruženje straha i anksioznosti.

Takvo često ponašanje može dovesti do toga da deca lažu kako bi izbegla negativne posledice svojih postupaka, plašeći se kazne ili razočarenja od strane roditelja.

Postavljanje nerealnih očekivanja

Roditelji ponekad postavljaju svoje standarde previsoko, očekujući savršenstvo u učenju, sportu ili ponašanju svoje dece. Međutim, njihovo ponašanje može imati suprotan efekat.

Deca mogu lagati da bi ispunila ta očekivanja ili sakrila svoje neuspehe, verujući da će pričanje istine dovesti do kritike ili odbijanja.

Kažnjavanje poštenja

Kada deca priznaju da su pogrešila i dočeka ih stroga kazna, saznaju da iskrenost dovodi do negativnih ishoda. Da bi izbegla oštre kazne, deca mogu izabrati da lažu umesto da govore istinu o svojim postupcima, piše „The Times of India“.

Nedosledna pravila i posledice

Nedoslednost pravila i posledice njihovog kršenja mogu zbuniti decu o tome šta je prihvatljivo ponašanje.

Da se ​​ne bi našla u takvoj situaciji, deca bi sve češće mogla da lažu kako bi prevazišla nejasne granice i izbegla nepredvidive kazne, rizikujući sa onim što im je trenutno dozvoljeno.

Nedostatak poverenja

Kada su roditelji previše sumnjičavi i nepoverljivi prema svojoj deci, to može stvoriti osećaj da ih stalno posmatraju i osuđuju.

Deca mogu lagati da bi stekla autonomiju ili da bi izbegla ispitivanje koje dolazi zbog nedostatka poverenja njihovih roditelja.

Zanemarivanje otvorene komunikacije

Okruženje u kojem roditelji ne podstiču otvorenu i iskrenu komunikaciju je ono u kojem se deca najčešće osećaju nesposobnim da podele svoja prava osećanja ili iskustva.

Bez sigurnog prostora za otvoreni dijalog, deca mogu pribeći laži kao načinu da se zaštite ili da saopšte ono što misle da njihovi roditelji žele da čuju, prenosi Index.hr.

Preterano naglašavanje uspeha

Snažan fokus na uspeh i postignuća, bilo u školi, sportu ili drugim aktivnostima, može da izvrši pritisak na decu da izgledaju uspešno po svaku cenu.

Da ne bi razočarali svoje roditelje ili ispunili visoka očekivanja, deca će početi da lažu o svojim dostignućima ili izazovima sa kojima se suočavaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here