pexel.com
Kvalitetno renoviranje stana

Ako planirate renoviranje stana, pa još ako hoćete da koristite svoje veštine i trud, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da to uradite kvalitetno.

Najpre, zidove morate srediti tako da budu dobra osnova za svaku vašu i dizajnerovu ideju. A to znači da je gletovanje zidova neophodno kako bi bili ravni i glatki.

Onda računajte da ćete dobar deo zidova u kuhinji, možda pod i skoro celo kupatilo pokriti keramičkim pločicama. Važno je koje stavljate zbog praktičnosti, a njima bitno utičete i na izgled vašeg doma.

A za svaki posao znate da “bez alata nema zanata”, pa povedite računa i o tome šta vam sve treba za ove poslove, uključujući i renoviranje prozora i vrata kako biste imali kompletno sređene prostorije.

Razmislite dobro da li ste dovoljno vešti i opremljeni da se upustite u takav posao. Ako niste, onda dobro planirajte radove, njihov redosled, i finansije naravno, kako biste na vreme obezbedili majstore i radove završili kako planirate.

Glet masa za kvalitetan zid

Kod renoviranja zidova važno je da dobro uradite gletovanje. Za to izaberite kvalitetnu glet masu, koja će omogućiti ravan i gladak zid, pogodan za sve što dalje planirate oko krečenja, farbanja, stavljanja postera i drugih dizajnerskih rešenja koja su sada u trendu. Sa kvalitetnim zidom sve je posle lakše.

Ako već ulažete sredstva onda neka glet masa i pažljivo gletovanje daju pravi efekat dobro urađenog posla. Gletovanje je neophodno ako su zidovi oštećeni i neravni. Verovatno je boja na njima nanošena više puta, pa je počela da puca.

Pre gletovanja potrebno je da zidove premažete prajmerom, podlogom koja se dobija mešanjem prajmera i vode obično u odnosu 1 : 7. Izmešajte, a onda četkom ili valjkom premažite zidove. Ostavite da se oduše nekih par sati i onda je zid spreman za gletovanje.

Preporuka je da uzmete kvalitetnu glet masu jer ona najviše utiče na ukupan izgled urađenog posla. Bolji efekat postižete sa dva premaza i to je obično preporuka proizvođača. I za to vam treba najviše kilogram i po glet mase po kvadratnom metru.

Priprema glet mase je jednostavna. Na kantu smese sipate jednu trećinu vode i to dobro izmešate. Onda neka odstoji oko petnaest minuta i tada je glet masa dovoljno kremasta da može da se nanosi na zid.

Majstori rade gletovanje, po nekom svom pravilu, iz tri dela, po jednu trećinu zida. To urade dva puta, uz obavezno sušenje između prvog i drugog nanošenja glet mase. A kad se zidovi dobro osuše onda se finom šmirglom, nikako grubom, uradi šmirglanje. To se može uraditi mašinski ili ručno, uvek pažljivo da ne ošteti glatkoću zida, koja će na kraju ostati ravna kao staklo, spremna za dalji rad na zidu.

Keramika svuda oko vas

Ako pažljivije pogledate, keramika je svuda oko vas. A tako je bilo i kroz istoriju i razne civilizacije. Keramika je imala i sačuvala široku primenu, u svakodnevnom životu, za uređivanje kuća i drugih objekata, u domaćinstvima, za umetničko izražavanje, danas u raznim industrijama.

Najčešća asocijacija je na keramičke pločice, ali da podsetimo i na porcelan i terakotu, dentalnu keramiku za proteze, krunice i mostove, sanitarnu keramiku u kupatilu, umetničku keramiku, stilizovane vaze, tanjire, čaše, posebno otpornu keramiku u elektronskoj industriji… Zaista, keramika je svuda oko vas.

Ovde nas interesuje zbog izbora pločica kada renovirate stan. Iako se izrađuju od raznih materijala, keramičke pločice su najčešći izbor. Koriste se na zidovima u kuhinji, kupatilu, kuhinjskim radnim površinama. Vodootporne su i lako se održavaju, što ih čini idealnim za ovakve prostorije. U kupatilima je sve najvažnije urađeno od keramike – kade, lavaboi, pločice.

Dodajmo da keramičke pločice slobodno planirate i za oblaganje spoljnih površina, terasa, balkona, bazena, zbog otpornosti na vremenske uslove i promene temperature.

Izrađuju se u raznim dezenima, bojama i teksturama, a to omogućava i vama i dizajnerima da stvorite estetski privlačne prostore.

Brusilice za drvo osvežavaju drvenariju

Sredili ste zidove i podove u stanu. Ostaju vam prozori i vrata. Sugurno ne izgledaju kao novi, a sve što ste uradili deluje baš novo. Onda i sa prozora i vrata uklonite farbu, neravnine, napravite ih glatkim i kad ih premažete izgledaće kao novi. Najbolji alat za to je brusilica za drvo. Dobro će vam doći i za duge poslove i zato brisilice za drvo nije loše imati u svom osnovnom alatu u kući.

Brusilice za drvo možete koristiti za razne obrade drveta. Kod renoviranja prozora i vrata upotrebite je za ravnanje i osvežavanje drveta, uklanjanje neravnina, ogrebotina, ispucale farbe. Dobićete glatke povšine, čiste teksture, pogodne za premazivanje kako biste ih zaštitili i ulepšali.

Kod premazivanja najpre nanesite osnovni, temeljni premaz, a nakon sušenja možete koristiti boje, sjajne ili mat lakove, možda ulje da sačuvate prirodni izgled drveta. Šta god da koristite brušenje drveta je poželjno za bolje prijanjanje premaza.

Pored brušenja, brusilice za drvo možete koristiti i za druge namene. Ako pravite neki komad nameštaja, oblikujete drvo, uklanjate stare premaze, želite fino poliranje i zaobljavanje drvene površine.

Brusilice za drvo imaju široku primenu i mnogo će vam olakšati posao oko obrade svih drvenih površina u stanu i izrade i obrade nameštaja i drugih predmeta od drveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here