Ž. Marković
Izuzetna poseta: Veliki odziv gostiju iz cele Srbije

U selu Rečka kod Negotina održan je drugi Festival vina, koji je okupio brojne vinogradare i vinare, ali i poljoprivredna gazdinstva ovog kraja koji su izložili vina i rakije, voća, sokove, zimnice, med i druge proizvode.

Rečka je poznata po proizvodnji kvalitetnih vina. U tom selu sa nešto više od 220 stanovnika, ima više od 100 hektara pod vinogradima, pet registrovanih vinarija, a brojna gazdinstva proizvode vino i rakiju. Na festivalu predstavljeni pre svega najbolja vina iz Rečke, koja su se prethodnih godina izdvojila u ponudi Negotinskog vinogorja. To su proizvodi gazdinstava: Trifković, Milovanović, Zdravković, Đorđević, Petrović, Milošević i Žinić, podruma: Ilić i Milivojević i vinarija: Malo brdo, Frunza Aglaj i Mikić. U sklopu toga i poizvodi pčelarske kuće DiV iz Rečke.

Nazdravili: Na festival došle i komšije iz Mokranja

Uspesi na svetskom tržištu

Manifestacija je počela posetom vinogradu i Vinariji Mikić, gde su gosti imali priliku da istraže vinograde i uživaju u degustaciji najkvalitetnijih vina ovog regiona uz klasičnu muziku. Nastavak je usledio u centru Rečke, gde je festival otvorio Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine Negotin, potom je Zoran Stojanović pričao o autohtonim sortama vinove loze, a enolog u penziji Dimitrije Stanković Zeka recitovao svoje stihove o vinu. Jelena Živanović, somelijera govorila je o zanimljivoj vezi hrane i vina.

Degustirali vina: Radiša, Sandra, Stefan, Ana i Mladen

– U cilju razvoja i promocije jednog od najvažnijih potencijala Opštine Negotin vinogradarstva i vinarstva, lokalna samouprava pored subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje svojom podrškom organizaciji manifestacije pokazuje koliko je važno obeležiti i proslaviti ono što nas čini boljim i uspešnijim. Negotin se ponosi uspesima svojih vinara koji proizvodnjom najboljih vina na najbolji način promovišu svoj kraj. Vina sa geografskim poreklom Negotinske Krajine su zahvaljujući svom kvalitetu osvojila brojne geografske prostore. Ostvariti plasman na izuzetno zahtevnom evropskom i svetskom tržištu vina je veliki uspeh. Dragi domaćini želim vam uspešne berbe, kvalitetno vino i sve brojne ljubitelje vaših vina – poručio je Bogdan Gugić, zamenik predsednika Opštine Negotin.

Nebojša Đorđević, jedan od organizatora ove kulturne manifestacije, je rođen u Novom Sadu, ali je poreklom iz Rečke.

Bićemo sve bolji: Nebojša Đorđević

Promocija Rečke, Rajca i Rogljeva

– Prošle godine smo imali prvu manifestaciju i održali smo se, nadamo se da ćemo svake naredne godine da pravimo još bolju i kvalitetniju, da izlažemo što bolja vina i da pravimo što bolji festival. Moj pokojni otac je iz ovog sela i meni lično mnogo znači ovaj festival jer sam vezan za Rečku. Promovišemo i dalje tri R: Rečku, Rajac i Rogljevo, ali i celu Negotinsku Krajinu, geografsko poreklo, odlično grožđe i odlična vina. Cilj nam je da napravimo najbolju manifestaciju na karti vina u Srbiji – istakao je Đorđević.

Goran Janković, je takođe jedan od organizatora ove manifestacije.

– Dragi naši prijatelji dobro došli na naš drugi festival vina. Hvala vam što dolazite u ovako velikom broju iz svih krajeva Srbije. Ovaj festival ima samo naša Srbija, najbolja i najlepša zemlja na svetu. Želeo bih da pozdravim sve izlagače koji su obogatili našu ponudu – rekao Janković u pozdravnom govoru na bini

Bogdan Gugić i Dejan Mikić

– Prošle godine je bilo lepo, ove godine je dobro, a sledeće godine biće još bolje i lepše – kaže za “Vesti”, Dejan Mikić, povratnik iz dijaspore, vlasnik Vinarije Mikić i jedan od trojice glavnih organizatora.

Mikić, Janković i Đorđević su se sastali oko Uskrsa prošle godine i inicirali organizovanje prvog festivala. Osmislili su koncepciju koju su nastavili ove godine, a brojni posetioci festivala iz Negotinske Krajine i svih krajeva Srbije uživali su i ovaj put degustirajući vina.

Dejan Mikić je u ime organizatora uručio zahvalnice sponzorima i izlagačima, a festival je završen koncertom Goce Tržan koja je oduševila brojnu publiku svojim nastupom.

Sin nastavlja posao: Štand porodice Mikić

Kad se voli nije teško

Dragoljub Mikić iz Rečke, jedan je od najvećih proizvođača vina u Timočkoj Krajini.

– Imamo oko 14 hekara vinograda i proizvodimo bela, crvena i roze vina, za nijansu više malo crvena vina. Godišnje, zavisi kako je rodna godina, proizvedemo oko 30 do 40 hiljada litara. Sin Dejan se vratio iz Austrije i nastavio gde sam ja stao. Baviti se vinogradarstvom je poprilično težak posao, ali kad neko nešto voli, onda to ide, nije teško. Imamo i svu potrebnu mehanizaciju, kombajn za branje grožđa, mašinu za osnovno rezanje i mašinu za zeleno rezanje vinograda, što nam smanjuje veliki deo posla, jer bi sve to ručno morali da obavimo – kaže Dragoljub.

Porodica Đorđević

Pravimo tradiciju

– Danas je drugi po redu festival, pokušavamo da napravimo neku tradiciju. U našem selu ima puno vinara, vinograda takođe, više od 100 hektara na oko 200 stanovnika koliko imamo momentalno u Rečkoj. Iako se selo osipa trudimo se da u duhu tradicionalne proizvodnje vina nastavimo i mi gde su naši preci stali. Imam oko dva hektara vinograda i više se bavim prodajom grožđa nego proizvodnjom vina. Vino radim za sebe i za svoje prijatelje – kaže Toplica Đorđević takođe iz Rečke.

Proizvode za sebe i prijatelje: Porodica Milovanović

Vinograd kao razonoda

Dragan Milovanović navodi da su vinogradari iz Rečke drugi put ponudili posetiocima svoja vina

– Da ljudi vide šta se proizvodi kod nas, jer naše selo je jedno od najvećih proizvođača vina. Uz poznate strane sorte grožđa imamo zasade bela i crne tamnjanike, koja je prethodnih godina, počela ponovo da se sadi. Ja lično imam vinograd na 30 ari, mali sam proizvođač. Negde oko 1.000 litara proizvodimo, za naše domaćinstvo i prijatelje. Obično bude 500 litara belog i još toliko crnog vina, rozea trenutno ove godine nema, jer je prošle godina, loše rodila zbog bolesti, a ove godine za trećinu manje nego prošle godine jer pao je grad i dosta uništio vinograd. Posao i nije toliko težak, ko voli da radi, njemu je sve lako. Uglavnom rezidba je najteži posao, da se oreže i da se izvuče loza. Posle toga kultivisanje i prskanje to se radi mašinski a na kraju berba, opet ručno. Ali kažem ko voli da radi i nije toliko teško, mi imamo malu površinu i to nam je kao jedna razonoda – kaže Milovanović.

Porodica Milošević 40 godina gaji grožđe

Ponudili i rakije

– Naše gazdinstvo se više od 40 godina bavi proizvodnjom grožđa i evo sada smo došli da izložimo štand, da se proba i naša rakija i naše vino, a imamo sve vrste vina. Pod vinogradom imam oko hektar i po, a od sorti najviše imamo župljanku, prokupac, hamburg, rizling i kaberne. Za naše domaćinstvo proizvodim oko jedne tone vina, a ostalo prodajemo – kaže Aca Milošević.

Najslađi štand: Nikola Trifković

Medonosna godina

Osim vinara u Rečki ima i pčelara. Nikola Trifković je na Festival vina doneo med i druge pčelinje proizvode poput polena i propolisa.

– Imamo šumski i livadski med, a med sa ovog područja je izuzetnog kvaliteta. Ova godina je bila jako dobra, medonosna. Imam oko 120 košnica, bavim se isključivo pčelarstvom, živim ovde na selu i to mi je osnovno zanimanje. Godišnje proizvodim oko dve tone meda a to varira u odnosu na pašu od godine do godine. Pčelarstvo je vrlo zanimljiv i zahtevan posao. poznata je naša poslovica da je med svima veoma sladak, samo je pčelaru gorak – kaže Nikola.

Blagorodna zrna

Festival vina u selu Rečka nije samo vinski događaj već i promocija vinogradarstva i vinarske tradicije u Negotinskoj Krajini, sa ciljem da pruži doprinos razvoju ovog kraja, navode organizatori.

“Želimo da na ovom mestu svake godine bude sve više izlagača, gostiju i posetilaca. Rečka to zalužuje. Ovdašnji domaćini ponosno i odgovorno stoje iza činjenice da se od blagorodnih zrna iz ovih vinograda dobijaju vina koja su jedna od najkvalitetnijih i najkonkurentnijih na ovim prostorima. O tome govore i brojna priznanja i uspeh na tržištu naših vinara”, poručuju organizatori festivala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here