Pexels

Zanimljivo da je prema podacima, koje je objavio Australijski biro za statistiku (ABS), razlike u platama među polovima, na nacionalnom nivou iznose 12 odsto.

Od novembra 2023. prosečna nedeljna zarada odraslih sa punim radnim vremenom u svim industrijama i zanimanjima iznosila je 1.982,80 dolara za muškarce i 1.744,80 dolara za žene.

Za svaki dolar u proseku koji su muškarci zaradili, žene su zarađivale 88 centi. To je 238 dolara manje od muškaraca svake nedelje.

Tokom godine, ova razlika iznosi 12.376 dolara.

Prema podacima ABS-a, rodna razlika u platama je niža u javnom sektoru u odnosu na privatni sektor. Rodni jaz u platama u privatnom sektoru je 14,8 odsto, a u javnom 10,4 odsto.

ABS procenjuje nedeljnu osnovnu zaradu sa punim radnim vremenom zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, isključuje prekovremeni rad, platu koja je ’žrtvovana’ (odnosno plata je manja, ali samim tim i porez koji bi platili na tu zaradu, a zauzvrat poslodavac plaća zaposlenom druge beneficije u iznosu za koji je plata manja) i penziju, i isključuje mlađe i honorarne zaposlene.

Nacionalna rodna razlika je značajno niža od razlike u platama među polovima u popisu poslodavaca WGEA, jer podaci WGEA potiču iz godišnjeg popisa poslodavaca od više od četiri miliona zaposlenih. Takođe, uključuje ukupne naknade, honorarne i povremene zaposlene.

Ali oba metoda pokazuju značajnu neravnotežu plata u korist muškaraca.

Razlike po državama

Od novembra 2023. rodna razlika u platama je:

* Novi Južni Vels – 11,0%

* Viktorija – 10,7%

* Kvinslend -11,5%

* Južna Australija – 9,2%

* Zapadna Australija – 21,7%

* Tasmanija – 5, 4%

* Severna teritorija – 15,4%

* ACT – 10,3%

Ove razlike se delimično mogu objasniti profilima industrije svake države i teritorije. Radna snaga sa punim radnim vremenom u Zapadnoj Australiji, na primer, ima veći udeo u rudarstvu i građevinarstvu nego u drugim državama.

Ove dve industrije imaju relativno visoke zarade i nisku zastupljenost žena.

Razlike u industrijama

Razlika u platama između pola u Australiji je najviša u stručnim, naučnim i tehničkim uslugama, a najniža u javnoj upravi i bezbednosti.

U protekloj godini podaci ABS pokazuju značajno smanjenje rodnog jaza u platama u građevinarstvu, transportu, pošti i skladištenju, maloprodaji i trgovini na veliko.

Međutim, povećanje je zabeleženo u stručnim, naučnim i tehničkim uslugama, uslugama umetnosti i rekreacije, proizvodnji, električnoj energiji, gasu, vodi i otpadu, uslugama smeštaja i ishrane i ostalim uslugama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here