Razgrabljene karte za srpske filmove

0

Članovi Srpske akademske mreže "Nikola Tesla" (SAM NT) iz Štutgarta nedavno su organizovali treću put zaredom FILMANAK – Dane srpskog filma u Virtembergu. Četiri večeri ljubitelji srpskog filma imali su mogućnost da vide filmove "Mamaroš", "Gde je Nađa", "Kada ljubav zakasni" i program kratkih filmova mladih srpskih studenata. Prve večeri posle projekcije filma "Mamaroš" mogli su da popričaju sa režiserom Momčilom Mrdakovićem. Gosti članova SAM NT bili su i mladi autori kratkih dokumentarnih filmova: Mihailo Vulović, Sonja Petrović, Tea Lukač, Nataša Janković, Marija Đoković iz Srbije i Miloš Dimčić iz Štutgarta.
Za tri od četiri večeri karte su bile razgrabljene, sale pune, publika vesela i oduševljena, a mnogi su velikom pažnjom ostajali da na razgovoru s autorima.
– Publika je bila u mogućnosti da pita Momčila i mlade autore u vezi s njihovim filmovima. Saznali su neke detalje i anegdote sa snimanja. Potvrdilo se da je ovako nešto potrebno i da smo sa konceptom na dobrom putu – rekao je za naš list Aleksandar Radojičić, predsednik SAM "Nikola Tesla".
Filmanak je organizovan u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i Košutnjak filmom uz podršku Ministarstva kulture Srbije, organizacije Forum kultura iz Štutgarta, grada Štutgarta kao i nemačke Savezne kancelarije za migraciju i izbeglice.

Zahvalnost volonterima
Gosti iz Srbije su izjavili da su bili oduševljeni koliko su neki ljudi uložili volonterskog rada i vremena da bi oni došli u Štutgart kako bi njihovi filmovi bili prikazani. Za njih je bila organizovana i poseta Filmskoj akademiji u Ludvigzburgu gde su razgovarali s kolegama i videli tehniku, studije i metode studiranja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here