Rast investicija Kine u stranim zemljama

0

Rastu tih investicija doprinelo je gotovo utrostručavanje ulaganja u trećem kvartalu, zahvaljujući izlasku Kine iz globalne krize, pokazali su podaci ministarstva trgovine te države.

 

Direktne devetomesečne investicije u nefinansijske sektore u inostranstvu iznosile su 32,9 milijardi dolara. Pri tome je 20,5 milijardi dolara ostvareno u trećem kvartalu, što je povećanje od 190,4 odsto u odnosu na isto razdoblje lane, ukazalo je ministarstvo.

Kineske kompanije već odavno teže da prošire prisustvo u inostranstvu, naročito u sektorima kao što su prirodni resursi, a sada žure da iskoriste pogodnost nižih cena aktiva usled finansijske krize i labavljenja propisa o investiranju u mnogim zemljama.

Među velike kineske akvizicije u dosadašnjem toku godine spada sporazum najveće kineske rafinerije nafte "Sinopek" o kupovini švajcarske kompanije za istraživanje nafte "Adaks" za 7,24 milijarde dolara, sklopljen junu.

Ukupne kineske investicije u druge zemlje iznosile su prošle godine 55,91 milijardu dolara, što je bilo 111 odsto više nego 2007. Od toga su investiranja u nefinansijske sektore porasla 75 odsto, na 41,86 milijardi dolara, dok su u finansijske povećana osam puta, na 14,05 milijardi dolara.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here